آیا سیلیکون ها برای پوست مضرند؟

15
19925
مضرات سیلیکون برای پوست

یکی از ترکیبات بحث‌برانگیز و بسیار متداول در محصولات مراقبت از پوست و آرایشی سیلیکون‌ ها هستند. با وجود آن که بررسی‌های علمی بی‌ضرر بودن این ترکیبات را تایید می‌کند اما بسیاری افراد بر این باورند این ترکیبات برای پوست دارای عوارض هستند. در این مقاله می‌خوانید سیلیکون چیست و چرا در محصولات مراقبت از پوست به کار می‌رود. آیا سیلیکون ها برای پوست مضرند و عوارض احتمالی این ترکیب پرکاربرد در محصولات مراقبت از پوست و مو چیست. تا انتهای این مقاله با اسکین مگ همراه باشید.

در این مقاله ما ابتدا دیدگاه علمی درباره سیلیکون‌ها را مطرح می‌کنیم و سپس عوارض احتمالی این ترکیب که البته از نظر علمی ثابت نشده را بیان می‌کنیم.

سیلیکون چیست؟

سیلیکون‌ها یا پلی‌سیلوکسان ترکیباتی مشتق شده از سیلیکا(شن از جنس سیلیکا است) هستند. در حقیقت سیلیکون ها ترکیبات پلیمری هستند که از اکسیژن، کربن، هیدروژن و گاهی سایر عناصر ساخته می‌شوند، ترکیبات مصنوعی یا دست‌ساز که از مواد طبیعی ساخته می‌شود. ویژگی منحصر بفرد فلوئیدی سیلیکون‌های مایع باعث لغزندگی آن را روی پوست شده و حس نرمی مانند مخمل روی پوست ایجاد می‌کند و نیز دارای خاصیت مقاوم در برابر آب بوده و هنگامی که پوست مرطوب می شود مانع از نفوذ آب به پوست می‌شود.

سیلیکون‌ها و آکنه و تنفس پوست

«محصولات حاوی سیلیکون باعث ایجاد آکنه می‌شود»، «محصولات حاوی سیلیکون سبب می‌شود پوست احساس خفگی کند یا هوا به پوست نرسد».  از مواردی است که درباره سیلیکون‌ها بسیار شنیده می‌شود اما تا زمان نگارش این مقاله هیچ بررسی علمی و مقاله منتشر شده‌ای آکنه‌زا بودن ترکیبات سیلیکونی را تایید نمی‌کند. هم‌چنین گزارشی مبنی بر این که سیلیکون‌ها موجب خفگی یا تحریک پوست می‌شود نیز منتشر نشده است. پس کومدوژنیک بودن سیلیکون‌ها پایه علمی ندارد و این باور بر اساس تجربه شخصی یا موارد دیگری است که از نظر علمی قابل قبول نیست.


 ترکیبات کومدوژنیک را بیشتر بشناسید


آیا سیلیکون‌ها موجب احساس خفگی در پوست می‌شود؟

خیر. از کجا بفهمیم احساس خفگی یا احساس نفوذناپذیری ناشی از سیلیکون‌ها نیست؟ از شکل مولکول سیلیکون‌ها. همان‌طور که در شکل ملاحظه می‌کنید مولکول‌های سیلیکون متخلخل بوده و در عین حال در برابر هوا نفوذناپذیر است. برای درک بهتر عملکرد سیلیکون‌ها در فرمولاسیون کرم‌ها، سیلیکون‌ها را به مثابه پوشش چای‌کیسه‌ای در نظر بگیرید، وقتی چای کیسه‌ای در آب فرو می‌رود تمام خواص آنتی‌اکسیدانی و رنگ و طعم آن آزاد می‌شود اما پوشش چای وارد آب نمی‌شود. سیلیکون روی پوست باقی مانده و اجازه می‌دهد سایر ترکیبات محصول روی پوست عمل کند.

عوارض سیلیکون برای پوست
تصویر مولکول decamethylcyclopentasiloxane

علاوه بر این ساختار مولکولی سیلیکون‌ها توضیح می‌دهد که تقریبا امکان ندارد این ترکیبات موجب ایجاد حس خفگی در پوست شود. اندازه مولکول‌های بزرگ و فاصله مولکولی زیاد بین آن‌ها به ترکیبات سیلیکونی اجازه می‌دهد سدی قابل تنفس روی پوست ایجاد کند. هم‌چنین توضیح می‌دهد چرا با وجود آن‌که سیلیکون‌ها در گروه ترکیبات سد‌کننده (occlusive) قرار می‌گیرد به ندرت این ترکیبات باعث ایجاد حس انسداد یا خفگی در پوست می‌شود.  سیلیکون‌ها به دلیل خاصیت درمانی، قابل تنفس بودن و ترمیم‌کنندگی سال‌هاست در بخش‌های سوختگی بیمارستان‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد.

آیا سیلیکون‌ها موجب آکنه می‌شوند؟

ثابت شده است سیلیکون‌ها در بهبود خشکی و پوسته‌ریزی ناشی از ترکیبات فعال درمان آکنه(مانند بنزوئیل پروکساید و آنتی‌بیوتیک‌های موضعی) موثرند و در فرمولاسیون بسیاری از کرم‌های درمان‌کننده آکنه به کار می‌روند. یکی از دلایلی که کومدوژنیک نبودن سیلیکون‌ها را توضیح می‌دهد فرار بودن بافت غلیظ و چسبناک (viscous) این ترکیب است. به این معنی که پیش از آن که سیلیکون‌ها به لایه‌های عمیق‌تر پوست که آکنه در آن تشکیل می‌شود نفوذ کنند، تبخیر می‌شوند. در عوض به پخش شدن یکنواخت محصول روی پوست کمک می‌کند و سبب ایجاد حس مخملی روی پوست می‌شود. ضمن این که موجب بهبود بافت و ظاهر پوست می‌شوند، یک سد محافظتی قابل تنفس و در عین حال سبک بوده که احساس سنگینی روی پوست ایجاد نمی‌کند.

عوارض سیلیکون برای پوست

در ادامه درباره عوارض احتمالی سیلیکون‌ها خواهید خواند. چرا احتمالی؟ چون [highlight color=”yellow”]براساس تحقیقات و بررسی‌های علمی صورت گرفته سیلیکون‌ها کاملا ایمن بوده و هیچ‌گونه عوارضی برای پوست ندارند.[/highlight] با این وجود بسیاری معتقدند این ترکیبات آن‌قدر که ما فکر ‌می‌کنیم ایمن نیستند و می‌تواند دارای مضراتی برای پوست باشند. ادامه مقاله  دلایل این گروه از افراد را بیشتر توضیح می‌دهد.

چرا باید از سیلیکون ها دوری کنیم؟

صرفنظر از نوع پوست یکی از ترکیباتی که باید از آن دوری کنید سیلیکون‌ها هستند. البته شناسایی سیلیکون‌ها و اجتناب از آن می‌تواند دشوار باشد زیرا اغلب برند‌های مراقبتی و آرایشی از این ترکیب در محصولات استفاده می‌کنند و این گروه ترکیبات با نام‌های مختلفی در لیست ترکیبات ظاهر می‌شود.

چرا در محصولات آرایشی و مراقبتی از سیلیکون استفاده می‌شود؟

به دلایل زیر سیلیکون‌ها تا این حد در محصولات مراقبت از پوست و مو و آرایشی همه‌گیر شده‌اند:

  • سیلیکون‌ها ایمن هستند(تاحدزیادی) : سیلیکون‌ها جزء ترکیبات نسبتا ایمن و کم‌خطر برای انسان‌ها محسوب می‌شوند، البته اداره سلامت کانادا برخی انواع سیلیکون‌ها(سیلوکسان)  را برای محیط زیست و به خصوص تنوع زیستی مضر می‌داند.
  • سیلیکون‌ها دارای خاصیت نرم‌کنندگی هستند: سیلیکون‌ها بافت محصول را به نرمی ابریشم می‌کنند و هنگامی که روی پوست قرار می‌گیرند با پر کردن خطوط و منافذ پوست نمایی صاف و یک‌دست ایجاد می‌کند و موجب می‌شود تصور کنید که محصول واقعا موثر است در حالی که این اثر موقتی است.
  • سیلیکون‌ها مقاوم به آب هستند: سیلیکون‌های Hydrophobic روی پوست را با یک سد تقریبا نفوذناپذیر مهر و موم می‌کنند که این امر به تولید کننده اجازه می‌دهد عبارت «دارای خاصیت آبرسانی طولانی مدت (۲۴ تا ۴۸ ساعت)» را روی محصول درج کند. به همین دلیل بسیاری از ضدآفتاب‌های مقاوم در برابر آب  و تعریق و اسپری‌های تثبیت‌کننده آرایش از این ترکیب یا ترکیبات مشابه استفاده می‌کنند.
  • سیلیکون‌ها ارزان‌اند: اگر واقع‌بین باشیم می‌بینیم دلیل اصلی استفاده از سیلیکون‌ها تقریبا در تمام محصولات زیبایی ارزان بودن آن‌هاست. در حقیقت سود برای شرکت‌های تولید‌کننده محصولات زیبایی بیش از سلامت پوست و موی شما اهمیت دارد و اغلب ترجیح می‌دهند از ترکیبات پلاستیکی مصنوعی استفاده کنند تا ترکیبات خام که هم ‌گران‌تر بوده و هم عمر محصول را کوتاه‌تر می‌کند. البته این به این معنا نیست که تنها برند‌های داروخانه‌ای یا برند‌های ارزان‌قیمت از سیلیکون‌ها استفاده می کنند سیلیکون‌ها ترکیب محبوب بسیاری از برندهای لوکس نیز هستند.

چرا نباید از محصولات حاوی سیلیکون استفاده کنیم؟

 سیلیکون‌ آلودگی‌ها را در منافذ به دام می‌اندازد

یکی از دلایل اصلی استفاده از سیلیکون در محصولات مراقبتی و زیبایی خاصیت سد کنندگی آن است. سیلیکون با تشکیل یک لایه روی پوست از خروج رطوبت از پوست جلوگیری می‌کند. اما این سد می‌تواند عرق، سلول‌های مرده، چربی پوست و باکتری‌ها را نیز در منافذ پوست به دام بیندازد.


 چرا جوش می زنیم ؟


سیلیکون می‌تواند موجب ایجاد آکنه و کومدون شود

قرار گرفتن منافذ پوست در معرض چربی، سلول‌های مرده و باکتری زیر لایه‌ای از سیلیکون می‌تواند موجب تشدید آکنه یا ایجاد کومدون و جوش زیرپوستی در پوست شود. اگر پوست شما چرب و مستعد آکنه است شاید یکی از مهم‌ترین ترکیباتی که باید از آن اجتناب کنید سیلیکون‌ها باشند.

سیلیکون باعث جوش میشه

سیلیکون‌ها پوست را کدر و کم‌آب می‌کنند

گفتیم سیلیکون‌ها می‌تواند منافذ پوست را مسدود کند و موجب ایجاد آکنه شود اما گاهی مسدود شدن منافذ خود را به صورت کدر و دهیدراته شدن پوست نشان می‌دهد. یعنی سیلیکون‌ها نه تنها از ورود رطوبت به پوست جلوگیری می‌کند بلکه مانع از جدا شدن سلول‌های مرده از سطح پوست می‌شوند. تجمع سلول‌های مرده روی پوست کم‌آبی پوست را تشدید می‌کند. یعنی پوست قادر به پوسته‌ریزی و هیدراته کردن خود نخواهد بود.

سیلیکون‌ها در فرآیند تجدید و نوسازی سلول‌های پوست اختلال ایجاد می‌کنند

به طور طبیعی پوست خود را هر روز لایه‌برداری می کند یعنی سلول‌های مرده سطح پوست می‌ریزند و سلول‌های جدید جایگزین می‌شوند مانند یک دیوار آجری که مدام ریخته و دوباره ساخته می‌شوند . تقریبا هر ۳۰ روز تمام سلول‌های پوست نوسازی می‌شوند. سیلیکون‌‌ها با کند کردن روند تولید سلول‌های جدید و جلوگیری از ریزش سلول‌های مرده این فرایند را کند می کنند. اختلال در روند نوسازی سلول‌های پوست بهبود برخی شرایط پوستی مانند لک و تیرگی، قرمزی پوست و ترمیم جوش و زخم را کند می‌کند و موجب باقی گذاشتن اسکار جوش و زخم می شود.


 پوست دهیدراته؛ علت، درمان، پیشگیری و معرفی ترکیبات مناسب


سیلیکون‌ها مانع از جذب سایر ترکیبات محصول می‌شود

خوب است بدانید اگر به طور همزمان از چند محصول به صورت لایه لایه استفاده می‌کنید، مرطوب‌کننده‌ای که روی میسلار واتر یا سرم حاوی سیلیکون قرار می‌گیرد نمی‌تواند جذب پوست شود. چون اغلب قادر نیستند از سد سیلیکونی که روی پوست قرار گرفته عبور کنند.

حتی گفته می‌شود ترکیبات فعال موجود در محصولات حاوی سیلیکون نیز به خوبی جذب پوست نمی‌شود.

سیلیکون‌ها به سختی از روی پوست شسته می‌شوند

سیلیکون ها و آکنه

یکی از پرمصرف‌ترین انواع سیلیکون که تقریبا در انواع محصولات به کار می‌رود دایمتیکون است. دایمتیکون لایه نسبتا سنگینی روی پوست ایجاد می‌کند که به سختی پاک می‌شود. گفته می‌شود [highlight color=”yellow”]دلیل اصلی کومدوژنیک بودن سیلیکون‌ها شست و شوی نادرست پوست است. شست و شوی یک مرحله‌ای قادر به پاک کردن سیلیکون‌ها از روی پوست نیست. اگر پوست‌تان مستعد آکنه و جوش زیرپوستی و از محصولات حاوی سیلیکون استفاده می‌کنید حتما پوست را در دو مرحله بشویید.[/highlight]


چگونه شوینده صورت مناسب پوست انتخاب کنیم؟چگونه صورت را بشوییم؟


سیلیکون‌ها هیچ فایده‌ای برای پوست ندارند

زمانی که از محصولات حاوی سیلیکون‌ استفاده می‌کنید صرفنظر از ادعای درج شده، محصول مورد نظر پوست را آبرسانی یا تغذیه نمی‌کند. محصولات حاوی سیلیکون تنها سطح پوست را نرم و مخملی می‌کنند. در حالی که هدف ما از مصرف سرم‌ها و کرم‌های مراقبتی چیزی بیشتر از نرم کردن پوست است و قطعا ویتامین‌ها، آنتی‌اکسیدان‌ها، ترکیبات گیاهی بسیاری وجود دارد که مصرف‌کننده مایل است از حداکثر فواید آن بهره‌مند شود.

چطور سیلیکون‌ها را در لیست ترکیبات محصولات زیبایی و مراقبتی پیدا کنیم

ساده‌ترین راه برای شناسایی ترکیبات سیلیکونی یافتن نام ترکیباتی است که به یکی از پسوند‌های زیر ختم می‌شود:

  • Cones: به عنوان مثال amodimethicone، cyclomethicone، dimethicone، methicone، trimethicone، trimethylsilylamodimethicone.
  • Conols: مانند dimethiconol
  • Silanes: مانند  bis-PEG-18 methyl ether dimethyl silane،  triethoxycaprylylsilane، triethoxycaprylylsilane crosspolymer.
  • Siloxanes: مانند cyclopentasiloxane، polydimethylsiloxane، siloxane.
سیلیکون ها و آکنه
در اغلب ضدآفتاب‌ها برای ایجاد پوشش مات و مقاوم در برابر آب و تعریق از سیلیکون‌ها استفاده می‌شود

با استفاده از پسوندهای فوق می‌توان اغلب ترکیبات سیلیکونی را به آسانی در لیست ترکیبات محصولات پیدا کرد اما اخیرا برخی برندها  از ترکیبات جایگزین سیلیکون‌ها استفاده می‌کنند. این ترکیبات همان نقش film-forming را در محصول ایفا می‌کنند به این معنی که روی پوست یک پوشش صاف، پایدار و تقریبا مقاوم به آب و تعریق ایجاد می‌کنند. این ترکیبات جایگزین را با اسامی زیر در محصولات پیدا می‌کنید:

  • Acrylamides
  • Acrylates
  • Carbomers
  • Copolymers
  • Methacrylates
  • Polymers (رایج‌ترین فرم polybutene و polyisobutene)
  • Polyvinylpyrrolidone یا PVP

به خاطر داشته باشید سیلیکون‌ها و ترکیبات جایگزین آن‌ها در انواع محصولات به خصوص انواع زیر به کار می‌رود:

سیلیکون برای پوست بده

  • مراقبت از پوست :شامل سرم‌ها،روغن‌های صورت، ضدآفتاب‌ها، ماسک‌ها، اسپری‌های صورت(Face mists
    )، محصولات درمان آکنه و محصولات درمان چین و چروک
  • محصولات آرایشی: شامل کرم‌پودر، بی‌بی‌کرم و سی‌سی‌کرم، مرطوب‌کننده رنگی، پرایمر، کانسیلر، انواع پودرها، رژگونه و اسپری‌‌های تثبیت‌کننده آرایش
  • محصولات مراقبت از مو: شامل شامپوهای مرطوب‌کننده، نرم‌کننده، محصولات پس از حمام، ماسک مو، کرم‌های حالت‌دهنده و روغن مو.

خط آخر…

در این مقاله سعی کردیم به زبان ساده هر دو رویکرد درباره استفاده از سیلیکون‌ها را مطرح کنیم. همان‌طور که پیش از این اشاره کردیم [highlight color=”yellow”]عوارض سیلیکون‌ها که در بخش آخر مقاله ذکر شده مبتنی بر بررسی و پژوهش‌های علمی نبوده و یک دیدگاه تجربی است.[/highlight]

اگر احساس می‌کنید یکی از دلایل این که پوست شما در شرایط مطلوبی قرار ندارد محصولات حاوی سیلیکون است می‌توانید مدتی این محصولات را از برنامه مراقبت از پوست‌تان حذف کنید و نتیجه مشاهده کنید.

اطلاعات بیشتر درباره این که کدام محصولات حاوی سیلیکون هستند را می‌توانید در بخش بررسی محصول ببیند. در این بخش سعی کردیم اگر محصولی حاوی ترکیبات سیلیکونی بوده با ذکر نام دقیق ترکیب به آن اشاره کنیم تا به شما در انتخاب آگاهانه محصولات کمک کند.

خوشحال می‌شویم شما نیز نظرات و تجربه‌های خود را درباره استفاده از محصولات حاوی سیلیکون یا محصولات فاقد سیلیکون در بخش نظرات با ما به اشتراک بگذارید.

منبع: theskincareedit –paulaschoice


ممنونیم که اخلاق حرفه‌ای را رعایت کرده و از مطالب ما با ذکر منبع و لینک استفاده می‌کنید.

پیشنهاد می‌کنیم این مقاله‌ها را هم ببینید:

نقد و بررسی کرم کنترل کننده چربی و مرطوب کننده لافارر

نقد و بررسی کرم ژل ضد آفتاب اوسرین +SPF 50 مدل اویل کنترل

چگونه با رژیم غذایی آکنه را درمان کنیم ؟

۱۰ علت بدتر شدن آکنه و اشتباهات رایج مراقبت از پوست های مستعد آکنه

سالیسیلیک اسید و آکنه : همه آن چه که باید از سالیسیک اسید بدانید

پوست خشک، خشکی پوست؛ علت، درمان، پیشگیری و ترکیبات مفید

همه آن چه که باید از سد دفاعی پوست و مراقبت از آن بدانیم

15 نظرات

  1. با سلام .سرم مو بعد از حمام سینره،هم سیلیکون داره،آیا مضره یا نه؟با سپاس از جوابگویی و پیج مفید و عالیتون

    • سلام از لطفتون ممنون دوست عزیز
      همانطور که در مقاله هم مطالعه فرمودید از نظر علمی سیلیکونها مضر نیستند اما می‌تونید مدتی مصرف محصولات حاوی سیلیکون رو قطع کنید و اثرش روی پوست ومو مشاهده کنید اگر تفاوت چشمگیری دیدید شاید بهتر باشه از محصولات فاقد سیلیکون استفاده کنید.

  2. من مدتی از کرم بدن سینره استفاده میکردم که داخلش دایمتیکون داشت و با اینکه پوست بازوی من جوش میزد ولی با اسکراب اغلب کمتر میشد درحالی که در دوره ای که این کرم رو مصرف میکردم هیچ جوره کم نمیشد این جوشا و من مصرف این کرم رو قطع کردم و احساس میکنم به خاطر دایمتیکون این محصول بود(البته من با انجام چند کار تونستم جوشای بازوم رو کنترل کنم ولی اون موقع به طرز عجیبی جوشای من خوب نمیشد )

  3. من ژل ضدآفتاب بی‌رنگ پریم رو استفاده میکردم که حاوی سیلیکون بود و بافت بسیار مزخرفی داشت چون جذب نمیشد و چرب روی پوست میموند!الان که این مقاله رو خوندم یادم اومد اونموقع جوشهای بزرگ و دردناکی میزدم تو ناحیه چانه و مصرف رو قطع کردم و الان خیلی بهتره پوستم!مثلا اون ژل مال پوست چرب و مختلط بود!

  4. سلام ممنون از سایت خوبتون. توی مقاله نوشتید که بعضی برندها بجای سیلیکون از مواد دیگه ای مثل Carbomer استفاده میکنن. میخواستم بدونم اونا هم مثل سیلیکون یه سد روی پوست ایجاد میکنن و باید ازشون اجتناب کنیم یا نه؟

    • سلام ممنون دوست خوبم
      خیر کربومر یک ترکیب پلیمریه که مایع را به ژل شفاف تبدیل می‌کنه این ترکیب ایمنه باعث تحریک پوست نیشه و کومدوژنیک هم نیست

  5. ممنون برای مقاله خوب و مفیدتون. بشخصه سعی میکنم حتی الامکان از محصولات پوست و موی حاوی سیلیکون دوری کنم.پوست من نه خیلی چربه نه چندان مستعد جوش و همیشه دابل کلینز میکنم و هم تو روتین شب و هم روزم صورتم رو با ژل شستشو و فیس براش میشورم ضمن اینکه بصورت مرتب از لایه بردارهای شیمیایی و فیزیکی استفاده میکنم.بااینحال وقتی محصولات حاوی سیلیکون به پوستم میزنم مخصوصا اگه میزانش زیاد باشه پوستم یهو تعداد زیادی جوشهای زیرپوستی میزنه، دچار خارش میشه و لکهای قرمزی رو صورتم ایجاد میشه.
    یه سوال هم داشتم. من یه جا خونده بودم شامپوهای فاقد سولفات نمیتونن سیلیکون رو از رو مو پاک کنن.آیا این درسته؟ و آیا شوینده های پوستی فاقد SLS و SLES هم نمیتونن سیلیکونها رو از رو پوست پاک کنن؟

    • ممنونم از لطف و همراهی شما
      خیلی خوبه که روش شستشوی دو مرحله ای رو انجام میدید چون در پیشگیری از بسته شدن منافذ موثره
      خیر دوست خوبم صحیح نیست چون قدرت پاک کنندگی شوینده‌های فاقد سولفات کمتر از شوینده‌های دارای این ترکیب نیست

  6. خوب شد این مقاله رو دیدم، الان میفهمم چرا وقتی از واترژل نوتروژینا استفاده میکردم جوش های وحشتناکی میزدم، دلیلش این بود که ترکیبات سیلیکونی زیاد داره

پاسخ ترک

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید