آیا می‌توان از پماد زینک اکساید به عنوان ضدآفتاب استفاده کرد؟

19
59075
استفاده از زینک اکساید به عنوان ضد آفتاب

با توجه به این که امروزه زینک اکساید به عنوان موثرترین و سالم‌ترین فیلتر استفاده شده در ضدآفتاب‌ها شناخته می‌شود،‌ بسیاری از افراد تصور می‌کنند برای محافظت از پوست در برابر اشعه آفتاب می‌توان از پماد زینک اکساید استفاده کرد. در این مقاله بررسی میکنیم آیا زینک اکساید موجود در پمادهای سوختگی می‌تواند همان اثر و کارایی زینک اکساید موجود در ضدآفتاب‌ها را داشته باشد؟ آیا پماد زینک اکساید می‌تواند از پوست در برابر آثار زیان‌بار اشعه UVA‌‌‌‌‌‌ و UVB محافظت کند؟ در این مقاله با نگاهی به تفاوت‌های زینک اکساید موجود در پماد زینک و ضدآفتاب‌ها به این سوالات پاسخ می‌دهیم. تا انتهای این مقاله با Skinmag همراه باشید.

ضدآفتاب‌ها محصولاتی تک منظوره هستند که برای محافظت از پوست در برابر اثرات مخرب اشعه فرابنفش طراحی و تولید می‌شوند. برخلاف ضدآفتاب‌ها، پمادهای ضدالتهاب زینک اکساید محصولاتی چندمنظوره هستند که برای کاهش التهاب و قرمزی پوست در زمان سوختگی و التهاب،‌ درمان جوش و عفونت به دلیل خاصیت ضدمیکروبی، درمان آفتاب‌سوختگی‌، درمان اگزما ،‌بهبود خارش و تحریکات پوستی و درمان سوختگی ناشی از پوشک در نوزادان به کار می‌رود. هم‌چنین پمادهای ضدالتهاب علاوه بر زینک اکساید حاوی روغن‌های معدنی،‌ پترولاتوم، آلانتوئین و گاه روغن کبد ماهی نیز هستند.

آیا صرفا به این دلیل که هر دو محصول حاوی زینک اکساید هستند می‌‌توان آن‌ها را به جای هم استفاده کرد؟ یعنی از پماد زینک به جای ضدآفتاب و از ضدآفتاب به جای پماد سوختگی؟

برای پاسخ به این سوال لازم است ابتدا به این سوال اساسی پاسخ دهیم:

آیا زینک اکساید موجود در پمادهای ضدالتهاب با زینک اکساید موجود در ضدآفتاب‌‌‌‌‌‌‌‌‌های مینرال یکسان است؟

پاسخ این سوال هم بله است و هم خیر. از نظر شیمیایی زینک اکساید به کار رفته در هر دو محصول یکسان است اما از نظر فیزیکی تفاوت‌هایی بین زینک اکساید موجود در این دو محصول هست. پودر زینک اکساید با سایز ذرات مختلفی به فروش می‌رسد و این سایز ذرات میزان محافظت زینک اکساید در برابر اشعه فرابنفش را تحت تاثیر قرار می‌دهد مهم‌تر از سایز ذرات تمایل ذرات به چسبیدن به هم و تشکیل توده است که این چسبندگی نیز توانایی محصول برای انعکاس اشعه UV از سطح پوست را تحت تاثیر قرار می‌دهد. همان‌طور که پیش از این در مقاله از ضدآفتاب های مینرال چه می دانیم ؟ گفتیم سایز ذرات کوچکتر منجر به ‌SPF بالاتر و محافظت بیشتر در برابر اشعه UVB می‌شود و سایز ذرات بزرگتر محافظت بیشتری در برابر اشعه UVA عامل لک و پیری پوست ایجاد می‌کنند. پس تولیدکنندگان باید بین اندازه ذرات و محافظت در برابر این دو اشعه موازنه ایجاد کنند و نقطه بهینه را بیابند. همان‌طور که ملاحظه می‌کنید فرموله کردن زینک اکساید در یک ضدآفتاب مینرال به سادگی صورت نمی‌پذیرد.

علاوه بر سایز ذرات زینک اکساید،‌ این ماده می‌تواند از نظر نحوه پخش روی پوست نیز متفاوت باشد و غلظت‌های گوناگونی از روغن‌های طبیعی یا فلوئیدهای سیلیکونی داشته باشد. که این موضوع نیز می‌تواند نحوه بازتاب اشعه UV از سطح پوست را تحت تاثیر قرار دهد. بدیهی است تولیدکنندگان ضدآفتاب باید از انواعی استفاده کنند که به خوبی این اشعه را از سطح پوست بازتاب داده و حتی برای اطمینان از این که چنین کاری صورت می‌پذیرد حتما تست‌هایی انجام دهند. اما زینک اکساید موجود در پمادهای سوختگی از آن جا که مجبور به درج SPF نیستند و اصلا برای بازتاب اشعه UV طراحی نشده‌اند مجبور به انجام چنین آزمایش‌هایی نیستند.

موضوع دوم این که حتی اگر در پمادهای سوختگی از همان نوع زینک اکساید موجود در ضدآفتاب‌‌ها استفاده شود نحوه فرموله کردن این محصولات می‌تواند محافظت زینک اکساید در برابر اشعه UV را تحت تاثیر قرار دهد.

سایر ترکیباتی که در کنار زینک اکساید در پمادهای سوختگی به کار می‌رود نمای نهایی محصول روی پوست را تحت تاثیر قرار می‌دهد. روغن‌های معدنی،‌واکس‌ها و سایر ترکیبات به کار رفته در کرم‌های زینک اکساید نمای شفاف روی پوست ایجاد می‌کنند و به همین دلیل این محصولات نمی‌توانند اشعه فرابنفش را فیلتر کنند.

موضوع سوم تفاوت نحوه فرآوری و پردازش ضدآفتاب‌ها در مقایسه با کرم‌های زینک اکساید است. در فرآوری یک ضدآفتاب تلاش می‌شود تا محصول به طور یکنواخت روی پوست پخش شده و اشعه فرابنفش را به طور موثری بازتاب دهد و برای اطمینان از این موضوع از فناوری‌های خاصی برای آزمایش استفاده می‌شود در حالی که در یک پماد ضدالتهاب لزومی برای انجام چنین آزمایش‌هایی وجود ندارد.

پس اگر یک کرم زینک اکساید از نوع مناسبی از این ماده استفاده کرده باشد و آن را از نظر سایز ذرات،‌ غلظت و نمای نهایی روی پوست به نحوی فرموله کرده باشد که در بازتاب دادن اشعه UV موثر عمل کند،‌ آن‌گاه می‌توان از کرم زینک اکساید به عنوان ضدآفتاب استفاده کرد که البته اغلب چنین نیست.

تنها راه حصول اطمینان از محافظت کرم زینک اکساید در برابر اشعه UV انجام تست‌های ‌SPF است اما شرکت‌های تولید کننده این نوع محصولات هرگز چنین تست‌هایی انجام نمی‌دهند زیرا حتی اگر نتیجه این تست‌ها موفقیت‌آمیز باشد آن‌ها اجازه ندارند محصول را به عنوان محصول دارای SPF معرفی کنند زیرا قوانین چنین اجازه‌ای به آن‌ها نمی‌دهد.

در نهایت حتی اگر شما مطمئن باشید که تمامی شرایط گفته شده درباره کرم‌های زینک اکساید محقق شده باز هم این محصول ظاهر خوشایندی روی پوست ایجاد نمی‌کند زیرا هدف اولیه کرم‌های ضدالتهاب ایجاد مانع در برابر آب است به همین دلیل در این محصولات از مقادیر زیادی از ترکیباتی مانند پترولاتوم استفاده می‌کنند این ترکیب ماده اولیه شمع،‌ وازلین و آدامس و … است و همانطور که حدس می‌زنید استفاده از ترکیباتی مانند پترولاتوم حس خوشایندی روی پوست ایجاد نکرده و شست‌وشوی آن از سطح پوست نیز ساده نیست.

همان‌طور که ملاحظه می‌کنید هدف استفاده از یک محصول نحوه فراوری و فرموله کردن آن را تحت تاثیر قرار می‌دهد و نمی‌توان محصولات گوناگون با اهداف متفاوت را به جای هم استفاده کرد. با توجه به اهمیت مراقبت از پوست در برابر اشعه‌های زیان‌بار خورشید توصیه می‌شود برای مراقبت از پوست همواره از محصولات تخصصی مراقبت از آفتاب استفاده کنید.


ممنونیم که اخلاق حرفه ای را رعایت کرده و مطالبِ ما را با ذکر منبع و لینک نشر می دهید .

پیشنهاد می‌کنیم این مقاله ها را هم ببینید :

از ضدآفتاب های مینرال چه می دانیم ؟

همه آن چه که باید از ترکیباتِ ضدآفتاب ها بدانیم

آیا پارابن ها واقعا مضرند ؟

نقد و بررسی فلوئید ضدآفتاب فتودرم مکس آکوا بیودرما +SPF 50 مناسب پوست‌های چرب و مختلط

نقد و بررسی کرم ضدآفتاب فاقد چربی مای SPF 60 کرم پودری

نقد و بررسی امولسیون ضدآفتاب کلینانس اون +SPF 30

لک و تیرگی پوست : علت،‌ درمان،‌ پیشگیری و ترکیبات موثر

نقد و بررسی کرم احیا کننده و شاداب کننده ویتامین سی الارو

جوش زیرپوستی یا آکنه قارچی: علت، درمان، پیشگیری و معرفی محصولات مناسب


 

19 نظرات

  1. سلام لطفا اگه براتون مقدوره جواب منو بدید. اکثرا میگن از ضدافتاب های فاقد جاذب های شیمیایی یعنی ضدافتابهای فیزیکی استفاده کنید ضدافتابهای با جاذب شیمیایی خیلی خطرناکند. ضدافتابهای فیزیکی هم دارای زینک اکساید و تیتانیوم اکساید هستند حالا از یه طرف دیگه توی نت این مطلبو پیدا کردم:
    گروهی از محققان دانشگاه علوم و فناوری میسوری در آمریکا هشدار دادند برخی از کرم ها و محصولات دارویی ضد آفتاب ممکن است باعث ابتلا به سرطان پوست شود زیرا حاوی ماده اکسید زینک zinc oxide است که یکی از مواد شایع مورد استفاده در این محصولات به شمار می رود.

    به گزارش سلامت نیوز به نقل از فارس ؛ محققان در تفسیر این امر به بروز کنش و واکنش بین اشعه خورشید و اکسید زینک اشاره کردند که باعث شکل گیری رادیکالهای آزاد شده “free radicals” می شود و به نوبه خود در تخریب سلولها و “DNA” آنها نقش دارد و احتمال ابتلا به سرطان را افزایش می دهد.این محققان گفتند: هراندازه اکسید زینک بیشتر در معرض اشعه ماوراء بنفش خورشید باشد به همان اندازه هم احتمال تخریب و از بین رفتن سلولها بیشتر می شود و احتمال ابتلا به سرطان پوست افزایش می یابد.

    خلاصه اینکه ما نفهمیدیم ضد افتاب بزنیم سرطان می گیریم یاضد افتاب نزنیم. ضدافتاب جاذب شیمیایی بزنیم سرطان می گیریم یا ضدافتاب با جاذب فیزیکی. تازگیها هم یه مطلب خوندم که ضدافتابها باعث بسته شدن منافذ پوستی میشند که این برای پوست خیلی بده. تکلیف ما چیه با این همه نظریه هایی که صادر میشه؟

    • با سلام و ممنون از توجهتون. در پاسخ به سوالی که مطرح کردید توجه شما را به مطلب زیر که بخشی از مقاله از ضدآفتاب های مینرال چه می دانیم ؟ منتشر شده در سایت است جلب می کنیم:
      تیتانیوم دی اکساید و به میزان کم تر زینک اکساید فوتوکاتالیست هستند یعنی هنگامی که در معرض اشعه UV قرار می گیرند می توانند تشکیل رادیکال های آزاد دهند که باعث به سلول های اطراف می شوند و این ویژگی در مواد معدنی به شکل نانوذرات بیش از مواد معدنی معمولی وجود دارد . برای حل این موضوع تولیدکنندگان معمولا یک پوشش پایدار برای این دو ماده به کار می برند که به طور قابل توجهی فوتوکاتالیست بودن این مواد را کاهش می دهد . داده هایی وجود دارد که نشان می دهد با استفاده از این پوشش ها ، واکنش زینک اکساید و تیتانیوم دی اکساید به اشعه UV تا ۹۹% کاهش می یابد .

      مشکل زمانی ایجاد می شود که تولیدکنندگان از این پوشش ها استفاده نکنند یا از مواد ناپایدار برای پوشش استفاده کنند یا محصول را با فرم هایی از زینک اکساید و تیتانیوم دی اکساید فرموله کنند که در برابر اشعه آفتاب مقاوم نبوده یا برای محافظت از پوست در برابر آفتاب بهینه نشده باشند .

      اگرچه آزمایشات متعددی روی پوست زنده داوطلبان و آزمایشاتی روی حیوانات نشان داده این رادیکال های آزاد که به این صورت تشکیل می شوند برای سلامت انسان چندان نگران کننده نیستند چرا که این توانایی آنتی اکسیدانی پوست قادر است اثر این رادیکال های آزاد را خنثی کند (Popov 2009, Osmond 2010).

      اطلاعات به دست آمده از تولیدکنندگان نشان می دهد که ضدآفتاب هایی که در آمریکا تولید می شوند عموما از فرم های مناسبی از زینک اکساید و تیتانیوم دی اکساید استفاده می کنند اما مطالعات اخیر از دیگر کشورها نشان می دهد که تولیدکنندگان همیشه از موادمعدنی دارای خاصیت ضدآفتابی استفاده نمی کنند Barker 2008, Friends of the Earth 2012). اتحادیه اروپا نوع تیتانیوم دی اکساید پوشش داده شده در ضدآفتاب ها بررسی و اعلام کرده تولیدکنندگان می توانند با هر یک از این فرم ها یا هر نوع تیتانیوم دی اکساید پوشش داده شده که بتوانند شواهد کافی برای سلامت آن ارائه کنند ضدآفتاب خود را فرموله کنند (SCCS 2013b). در مورد زینک اکساید هر دو حالت پوشش داده شده یا پوشش داده نشده مجاز است (SCCS 2014).

      پیشنهاد می کنیم برای اطلاعات بیشتر این مقاله را کامل مطالعه بفرمایید.

  2. سلام ،خداقوت،جدیدأ مطالبی درمورد سرطان زا بودن پکاد زینک اکساید دیده شده،که اشعه مضرآفتاب رادر زیرپوست جذب کرده سبب سوختگی زیر پوست ونهایتأ منجربه سرطان میشود،آیا این مطلب صحت دارد؟باتشکرفراوان ازشما ومطالب خوبتان

    • سلام متن زیر بخشی از مقاله ما درباره ضدافتابهای مینرال هست که امیدواریم پاسخ سوال شما را بدهد
      تیتانیوم دی اکساید و به میزان کم تر زینک اکساید فوتوکاتالیست هستند یعنی هنگامی که در معرض اشعه UV قرار می گیرند می توانند تشکیل رادیکال های آزاد دهند که باعث آسیب به سلول های اطراف می شوند و این ویژگی در مواد معدنی به شکل نانوذرات بیش از مواد معدنی معمولی وجود دارد . برای حل این موضوع تولیدکنندگان معمولا یک پوشش پایدار برای این دو ماده به کار می برند که به طور قابل توجهی فوتوکاتالیست بودن این مواد را کاهش می دهد . داده هایی وجود دارد که نشان می دهد با استفاده از این پوشش ها ، واکنش زینک اکساید و تیتانیوم دی اکساید به اشعه UV تا ۹۹% کاهش می یابد .

      مشکل زمانی ایجاد می شود که تولیدکنندگان از این پوشش ها استفاده نکنند یا از مواد ناپایدار برای پوشش استفاده کنند یا محصول را با فرم هایی از زینک اکساید و تیتانیوم دی اکساید فرموله کنند که در برابر اشعه آفتاب مقاوم نبوده یا برای محافظت از پوست در برابر آفتاب بهینه نشده باشند .

  3. سلام
    در خیلی از سایت ها درباره اثرات خوب پماد زینک اکساید مطلب خوانده ام مثل سفت کردن پوست ، بهبود اسکار های پوستی و … خودم برای کوچک شدن منافذ پوستم از این پماد استفاده می کنم آیا در ترکیبات این پماد موادی وجود دارد که باعث آسیب رساندن به پوست شود؟
    ممنون از سایت خوبتون

  4. سلام
    وبسایت بسیار خوب و در نوع خودش بی نظیری دارید. واقعا دستتون درد نکنه.
    من به تازگی ضدافتابی ایرانی رو خریدم که روش نوشته مقاوم در برابر تعریق ولی به محض اینکه فقط یک قطره آب بهش بخوره شبیه دوغ میشه و میریزه. با اینکه 160 تومن هم بابتش پول دادم. چون فکر میکردم توضیحات روش حقیقت داره دوتا رنگی و بیرنگ خریدم. خلاصه که الان با این پوست مبتلا به اگزمای پوسته پوسته که دارم موندم بی ضدافتاب!

    اسم برند رو نمیگم چون ممکنه درست نباشه. حالا یه درخواستی ازتون دارم. میشه ضدافتاب واقعا ضدآب بین ایرانیها معرفی بفرمایید؟
    من روی ضدافتابم پنکیک نمیزنم چون مبتلا به اگزا هستم و واقعا الان بابت اون 160 تومن افسرده هم شدم و نمیدونم چجوری این ضدافتابها رو فیکس کنم؟
    درخواست بررسی دو محصول رو دارم، ضدافتاب مای spf90 و ضدافتاب دکتر ژیلا بدون رنگ spf95.

    خیلی خیلی بابت زحماتتون تشکر و قدردانی میکنم و در پناه خدا براتون تندرستی و موفقیت و سربلندی آرزو دارم.

  5. سلام ببخشید آیا در ضد آفتاب مینرال مای فارما از پوشش پایدار برای زینک و تیتانیوم دی اکساید استفاده شده؟

  6. سلام ازنقد بی طرف محصولات بسیارلذت میبرم تقریباتمام مقالاتتون رومطالعه کردم پایدارباشید میخواستم اگرممکنه ضدآفتاب فاقدچربی بیرنگ درمالیفت هم موردنقد قراربدین سپاس بیکران

    • سلام دوبارمیکرونیدولینگ کردم ازپماد زینک اکساید استفاده کردم مشکلی،ندلردبرای پوستم یاازترمیم کننده استفاده کنم

  7. سلام دوبارمیکرونیدولینگ کردم ازپماد زینک اکساید استفاده کردم مشکلی،نداردبرای پوستم یاازترمیم کننده استفاده کنم

    • سلام دوست عزیز
      به توصیه پزشکتون عمل کنید
      پماد زینک‌اکساید خاصیت ضدالتهابی خوبی داره و اغلب ترمیم‌کننده ها هم حاوی زینک اکساید هستن

  8. سلام وقت بخیر میشه بگید منبع این مقاله از کجاست؟ چون من با متخصص های پوست زیادی صحبت کردم گفتن زینک اکساید رو اگه کسی بتونه سنگینی و سفیدیش رو تحمل کنه اثر محافظتی در برابر آفتاب داره

    • سلام وقت بخیر دوست عزیز
      مطالب گفته شده درباره تفاوت های زینک اکساید کرم های سوختگی و ضدآفتاب ها از نظر علمی صحیح نیست؟ اگر ایرادی هست بفرمایید

پاسخ ترک

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید