میلیا چیست؟ تعریف، علت و روش های درمان

10
5870
میلیا چیست

آیا تا به حال برجستگی‌های کوچک و سفید رنگی در ناحیه پلک یا اطراف بینی‌تان مشاهده کرده‌اید؟ این ضایعات بی‌درد اما مقاوم که از زیر پوست خارج می‌شود از نظر علمی میلیا نامیده می‌شود. ماده داخل این ضایعات کراتین است پروتئینی که به وفور در پوست و مو یافت می‌شود. در این مقاله درباره میلیا،‌ علت ایجاد آن و روش‌های درمان و از بین بردن آن می‌خوانید. تا انتهای این مقاله با اسکین مگ همراه باشید.

میلیا چیست ؟

میلیا گروهی از برجستگی‌های کوچک و سفیدرنگ که روی پوست افراد و در تمام سنین دیده می‌شود. به طور ساده هنگامی که کراتین پوست (ماده تولید شده توسط پوست) در لایه‌‌های زیرین پوست به دام می‌افتد میلیوم (یک کیست میلیا) در ریشه یا فولیکول مو یا غدد عرق تشکیل می‌شود.

میلیا را می‌توان به دو گروه اولیه و ثانویه طبقه بندی کرد. که نوع اولیه آن همان طور که گفته شد به دنبال به دام افتادن کراتین در لایه‌های زیرین پوست ایجاد می‌شود و معمولا روی صورت بزرگسالان و نوزادان دیده می‌شود. نوع ثانویه میلیا نیز کیست‌های کوچک با شکل معمول میلیا هستند که  به دلیل بسته شدن منافذ پوست در اثر یک عامل ثانویه مانند زخم، جراحت و سوختگی که مجاری پوست را مسدود می‌کند، ایجاد می‌شود.

میلیا در همه سنین و نژادها دیده می‌شود اما اغلب در نوزادان شیوع بیشتری دارد و حدود نیمی از نوزادان این ضایعات را روی صورت خود خواهند داشت.

علایم میلیا چیست؟

ضایعات میلیا اغلب ۱-۲ میلی‌متر با سری گنبدی شکل و به رنگ سفید مایل به زرد و بدون درد و خارش هستند اگرچه تماس با ملحفه یا لباس‌های زبر می‌تواند موجب تحریک و قرمزی این ضایعات شود اما عموما فاقد هرگونه قرمزی، التهاب و خارش هستند.

شایع‌ترین نقاط بروز میلیا اولیه عبارت‌اند از:

  • اطراف چشم، گونه‌ها بینی و پیشانی در بزرگسالان و نوزادان
  • لثه و سقف دهان نوزادان که Epstein’s pearls نامیده می‌شود و در ۸۵٪ نوزادان دیده می‌شود.

و شایع‌ترین نقاط بروز میلیا ثانویه شامل هر نقطه از بدن که در معرض آسیب قرار دارد و به خصوص صورت در افرادی که پوست به دلیل قرار گرفتن بیش از حد در معرض آفتاب دچار آسیب جدی شده است.

چه عواملی باعث ایجاد میلیا می‌شود؟

علت اصلی بروز میلیا به درستی شناخته نشده و هنوز دقیقا نمی‌دانیم چرا برخی افراد بیش از سایرین به میلیا مبتلا می‌شوند. برخی تحقیقات نشان می‌دهد میلیا با استفاده از برخی ترکیبات و محصولات مراقبتی قوی یا خشن در ارتباط است. البته علت بروز میلیا در نوزادان و بزرگسالان متفاوت است.

میلیا در نوزادان

همان‌طور که گفتیم علت ایجاد میلیا در نوزادان شناخته شده نیست و اغلب این ضایعات به اشتباه آکنه نوزادی تشخیص داده می‌شود. آکنه نوزادی در اثر هورمون‌‌های بدن مادر ایجاد می‌شود و برخلاف میلیا سبب التهاب و تورم پوست نوزاد می‌شود. نوزادان مبتلا به میلیا با این ضایعات متولد می‌شوند در حالی که آکنه نوزادی دو تا چهار هفته پس از تولد ظاهر می‌شود.

میلیا در بزرگسالان

میلیا اولیه در بزرگسالان معمولا بدون علت خاص ایجاد می‌شود اما نوع ثانویه آن با نوعی آسیب یا تروما به پوست مرتبط است که می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

  • ایجاد تاول در پوست به دلیل بیماری‌های پوستی مانند: بیماری (E.B (Epidermolysis bullosa یا پروانه ای، بیماری cicatricial pemphigoid یا porphyria cutanea tarda (PCT)
  • ایجاد تاول در اثر زخم‌های مصنوعی که به منظور سم‌زدایی صورت می‌گیرد
  • سوختگی پوست
  • آسیب‌‌های خورشیدی در دراز مدت
  • استفاده طولانی مدت از کرم‌های حاوی استروئید
  • فرآیندهای نوسازی و لایه‌برداری از پوست مانند درم‌ابریژن و لایه‌برداری با استفاده از لیزر
  • کاهش توانایی پوست در لایه‌برداری طبیعی پوست که با افزایش سن اتفاق می‌افتد.

هنگامی که زخم‌ها و تاول‌های ایجاد شده در پوست بهبود می‌یابند مقداری از بقایای پوست یا کراتین پوست در آن قسمت محبوس شده و میلیا ایجاد می‌کند. هم‌چنین استفاده از برخی داروها مانند مهارکننده‌های تیروزین کیناز که در درمان انواع سرطان مورد استفاده قرار می‌گیرد و داروهای کورتیکواستروئید(به صورت خوراکی یا موضعی) با میلیا در ارتباط‌ اند.

علاوه بر لایه‌برداری با استفاده از محصولات بیش از حد قوی برخی ترکیبات موجود در محصولات مراقبت از پوست نیز می‌تواند سبب ایجاد یا تشدید میلیا شود که می‌توان همه آن‌ها را در دسته روغن‌های معدنی یا مینرال اویل قرار داد. این ترکیبات شامل پارافین مایع، پترولاتیوم مایع، روغن پترولاتیوم و ژلۀ پترولیوم یا وازلین و سایر روغن‌های معدنی می‌باشند. لانولین نیز که از غدد چربی پشم حیوانات به دست می‌آید دیگر ترکیب پرکاربرد در محصولات آرایشی و مراقبتی است که می‌تواند سبب ایجاد میلیا شود.

میلیا چگونه درمان می‌شود؟

در نوزادان هیچ گونه درمانی برای میلیا انجام نمی‌شود و کیست‌ها پس از چند هفته از بین می‌روند. درباره بزرگسالان و کودکان بزرگتر نیز کیست‌ها حداکثر پس از چند ماه برطرف خواهد شد. در نظر داشته باشید از دستکاری و تلاش برای تخلیه کیست‌ها به هر روش خودداری کنید و اگر به هر دلیل این کیست‌ها موجب ناراحتی شماست به متخصص پوست مراجعه کنید. برخی افراد سعی می‌کنند با استفاده از درمان‌های خانگی مانند گلاب یا عسل به دلیل خاصیت ضد التهابی و ضد میکروبی این مشکل را حل کنند اما شواهدی در رابطه با مفید بودن این ترکیبات در درمان میلیا موجود نیست.

اما درمان‌های میلیا که توسط متخصصان پوست انجام می‌شود اغلب شامل موارد زیر است:

  • کرایوتراپی : در این روش با استفاده از نیتروژن مایع کیست‌های میلیا را خشک می‌کنند و این روش پرکاربردترین روش درمان میلیاست.
  • Deroofing : با استفاده از یک سوزن استریل کیست میلیا را تخلیه می‌کنند.
  • استفاده از رتینوئید موضعی : به لایه‌برداری از پوست کمک می‌کند.
  • لایه بردارهای شیمیایی : این ترکیبات نیز همانند رتینوئید با لایه برداری و حذف سطحی‌ترین لایه پوست موجب پدیدار شدن لایه‌های زیرین می‌شود.
  •  Laser ablation : این لیزر با تمرکز بر قسمت‌های درگیر سبب از بین رفتن کیست‌ها می‌شود.
  • Diathermy : از بین بردن کیست‌های میلیا به کمک گرمای شدید.
  • Destruction curettage :  با کمک روش‌های جراحی کیست‌ها تراشیده و در صورت لزوم بخیه زده می‌شود که این روش در موارد خاص و بسته به شرایط استفاده می‌شود.

خط آخر …

همان‌طور که گفتیم میلیا سبب مشکل یا عارضه طولانی مدت نمی‌شود. در نوزادن کیست‌ها بدون نیاز به درمان چند هفته پس از تولد از بین می‌رود. در بزرگسالان و کودکان با سن بیشتر این زمان طولانی‌تر است اما در هر حال مضر یا خطرناک نیست و عارضه طولانی مدت به همراه ندارد. اما اگر به هر دلیل خواهان درمان سریع‌تر هستند یا چنان‌چه کیست‌ها پس از این مدت برطرف نشد برای بررسی بیشتر به متخصص پوست مراجعه کنید و در هر حال از خوددرمانی و دستکاری کردن ضایعات خودداری کنید.

منبع : healthline – health


ممنونیم که اخلاق حرفه ای را رعایت کرده و مطالبِ ما را با ذکر منبع و لینک نشر می دهید .

پیشنهاد می‌کنیم این مقاله ها را هم ببینید :

همه آن‌چه که می‌خواهیم درباره استفاده از روغن‌ها روی پوست بدانیم

آیا می‌توان از پماد زینک اکساید به عنوان ضدآفتاب استفاده کرد؟

جوش زیرپوستی یا آکنه قارچی: علت، درمان، پیشگیری و معرفی محصولات مناسب

چگونه منافذ باز پوست را درمان کنیم؟

همه آن چه که باید از ترکیباتِ ضدآفتاب ها بدانیم

آیا پارابن ها واقعا مضرند ؟

نقد و بررسی مرطوب کننده قوی پرودرما مناسب انواع پوست

نقد و بررسی کرم ضدآفتاب مینرال سینره +SPF 30 مناسب پوست‌های حساس

نقد و بررسی کرم ضدآفتاب فاقد چربی ژنوبایوتیک SPF50

نقد و بررسی ضدآفتاب مینرال پرودرما +SPF 40 فاقد جاذب های شیمیایی

نقد و بررسی کرم ضدآفتاب و ضدلک رنگی لافارر +SPF 40

نقد و بررسی کرم ضدآفتاب فاقد چربی مای SPF 60 کرم پودری

نقد و بررسی امولسیون ضدآفتاب کلینانس اون +SPF 30


 

10 نظرات

  1. سلام مطالب سایتتون بسیار خوب و عالی هست
    لذت بردم و در کمترین زمان مفید ترین مطالب رو پیدا کردم
    سایت هایی اینچنین کم پیدا میشه👏
    انشاءالله دامنه ی مقالاتتون گسترده تر بشه🌹

  2. سلام خسته نباشید به نظرتو ارایش دور چشم بهتر با چی پاک کنیم؟اگر مستعد هستیم به میلیا با دو فاز یا بالم یا میسلار واتر یا این شامپوهای شستو شوی چشم
    اگر میشه برندم بگین براش خیلی ممنون

    • سلام ممنونم
      با میسلار یا پاک کننده مخصوص دور چشم و حتما بعدش شوینده استفاده کنید تا ترکیبات چرب روی پوست نمونه

    • سلام وقت بخیر شوینده ها در درمان میلیا موثر نیست تنها باید زمان بدید تا درمان شه یا از دور چشم هایی استفاده کنید که حاوی لایه بردارن یا رتینول که با افزایش گردش سلولی فرایند درمان رو تسریع کنه

پاسخ ترک

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید