رتبه‌ بندی ترکیبات کومدوژنیک تا چه حد علمی و معتبر است؟

12
3243
رتبه‌ بندی ترکیبات کومدوژنیک

کومدوژنیسیتی (Comedogenicity) یکی از موضوعات مهم در تولید محصولات درمانی موضعی و مراقبت از پوست است. acne cosmetica یا آکنه آرایشی برای بیان آکنه ناشی از محصولات موضعی به وجود آمد. مدل‌های حیوانی برای تعیین این که  در مقالات نقد و بررسی محصول به طور مکرر در توضیح برخی ترکیبات خوانده‌اید این ترکیب دارای درجه یا رتبه ۲ از ۵ یا ۴ از ۵ در رتبه‌ بندی ترکیبات کومدوژنیک یا comedogenic rating است. در این مقاله بررسی می‌کنیم اصلا این اعداد به چه معناست و این رتبه‌بندی چگونه انجام شده است و به این سوال مهم پاسخ می‌دهیم آیا اگر پوست چرب و مستعد جوش دارم باید هر محصول حاوی ترکیبات کومدوژنیک را کنار بگذارم؟ اگر این ترکیب باعث بروز جوش و کومدون می‌شود چرا در محصولات پوست چرب استفاده می‌شود؟ تا انتهای این مقاله با اسکین‌مگ همراه باشید.

رتبه‌بندی کومدوژنیک comedogenic rating چیست؟
این عدد که در مقیاس ۰ تا ۵ بیان می‌شود پتانسیل یک ماده را برای ایجاد کومدون توصیف می‌کنید. صفر به معنای غیرکومدوژنیک و ۵ یعنی ترکیب خالص (رقیق‌نشده ماده) پتانسیل بالایی برای ایجاد کومدون در سطح پوست دارد.

 باید همه محصولات حاوی ترکیب کومدوژنیک با نمره ۴ یا ۵ را کنار بگذاریم؟

خیر در ادامه می‌خوانید چرا.

 این اعداد از کجا آمدند؟

این اعداد از مطالعات علمی به دست می‌آیند و رتبه‌ بندی ترکیبات کومدوژنیک براساس این مطالعات صورت گرفته هر چند برخی از این مطالعات بسیار قدیمی هستند. بزرگترین لیستی که می‌شناسیم در سال ۱۹۸۹ توسط متخصص پوست معروف و مخترع رتین-آ منتشر شد. این مطالعه از گوش خرگوش‌ها استفاده می‌کند که ممکن است لزوما رفتاری مشابه پوست ما نداشته باشد.

مشکلات رتبه‌بندی ترکیبات کومدوژنیک چیست؟

  • آزمایش‌های مختلفی با استفاده از ترکیبات کومدوژنیک روی گوش خرگوش‌ها انجام شده است. از آن‌جا گوش‌های خرگوش حساسیت بیشتری‌ نسبت به پوست انسان دارد سریع‌تر به ترکیبات کومدوژنیک واکنش نشان می‌دهد اما نتایج این آزمایش‌ها به طور ۱۰۰٪ قابل تعمیم به پوست انسان نیست علاوه بر این ممکن است اثر این ترکیبات از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد. حتی اگر یک ترکیب به خودی خود کومدون زا باشد اگر با غلظت کم و در یک فرمولاسیون صحیح به کار رود ممکن است محصول نهایی را کومدوژنیک نسازد.
  • مشکل دیگر این که در این آزمایش ترکیبات بدون رقیق شدن آزمایش شدند که ما آن‌ها را به این شکل استفاده نمی‌کنیم. غلظت محصول اهمیت بسیار زیادی دارد برای مثال acetylated lanolin alcohol در غلظت ۱۰۰درصد ترکیبی کومدوژنیک با رتبه ۴-۵ است اما زمانی که با پروپیلن گلایکول تا غلظت ۲.۵ درصد رقیق می‌شود به ترکیبی غیرکومدوژنیک(رتبه ۱) تبدیل می‌شود.
  • همچنان خصوصیات شیمیایی فرمولاسیون نهایی می‌تواند رتبه کومدوژنیک تک تک اجزا را تغییر دهد مثلا آن را بهتر کند یا بدتر. درباره‌ی بدتر کردن مثلا الکل چرب ستئاریل‌الکل دارای رتبه کومدوژنیک ۲ است، نسخه امولسیفایر اتوکسیله آن ceteareth-20 دارای رتبه کومدوژنیک ۲ است اما ترکیب این دو ماده باهم دارای رتبه کومدوژنیک ۴ است. حتی اگر محصولی بدون هیچ ترکیب کومدوژنیک شناخته شده‌ای فرموله شود ممکن است باز هم برای برخی افراد کومدوژنیک باشد.
  • هنگامی که چند ترکیب مراقبتی غیر کومدوژنیک با هم مخلوط می‌شوند، ترکیب نهایی می‌تواند بیش از تک تک ترکیبات به تنهایی کومدوژنیک باشد.

محصولات کومدوژنیک

از سوی دیگر مطالعه‌ای در سال ۲۰۰۶ میزان کومدون‌زایی محصولات حاوی ترکیبات کومدوژنیک را بررسی کرد و نتیجه گرفت محصولات حاوی ترکیبات کومدوژنیک لزوما کومدوژنیک نیستند(pubmed).

اگر رتبه‌ بندی ترکیبات کومدوژنیک کاربردی نیست چرا در مقاله‌ها می‌نویسید؟

اما این‌که اگر این رتبه‌بندی راه مطمئنی برای تشخیص محصولات کومدوژنیک از غیرکومدوژنیک نیست پس علت درج آن چیست؟ ما فکر می‌کنیم ایم رتبه‌بندی با وجود محدودیت‌های زیاد چندان هم بی‌فایده نیست. اگر چه برخی روی این موضوع تاکید بیش از اندازه می‌کنند تا جایی که این موضوع تنها فاکتور انتخاب یک محصول است نه به این اندازه اما میزان کومدون‌زایی ترکیبات اطلاعات مفیدی درباره آن‌ها می‌دهد.

اگر ترکیبی غیرکومدوژنیک باشد (۰-۱) می‌توان تا حد زیادی مطمئن بود علت آکنه آرایشی شما نیست. چون در آزمایش گوش خرگوش‌ها مثبت کاذب بیشتر از منفی کاذب است.

اگر ترکیبی کومدوژنیک‌ باشد (۴-۵) و در ابتدای لیست ترکیبات تشکیل دهنده محصول قرار دارد و پوست شما مستعد جوش و آکنه است بهتر است پیش از انتخاب محصول بیشتر تحقیق کرده و نظرات کاربران با نوع پوستی مشابه خود را بررسی کنید و اگر با محصولی جوش  زدید می‌توانید با این لیست‌ها ترکیب نامناسب پوست خود را پیدا کنید.

لیست ترکیب کومدوژنیک را در مقاله زیر

و درباره روغن‌ها و روغن‌های کومدوژنیک و روغن‌های غیر کومدوژنیک و مناسب پوست چرب مقاله زیر را ببینید.

در پایان خوشحال خواهیم شد تجربه‌ شما را درباره محصولات حاوی ترکیبات کومدوژنیک که سبب ایجاد جوش و آکنه برای شما نشدند یا برعکس با آن‌ها جوش نزدید در بخش نظرات بخوانیم. همین‌طور برامون بنویسید استفاده از اعداد رتبه‌ بندی ترکیبات کومدوژنیک برای شما مفید بوده یا خیر.


تلاش کرده‌ایم در تهیه این مقاله از آخرین مقاله‌های منتشر شده در منابع و سایت‌های معتبر استفاده کنیم اما احتمال خطا را هرگز صفر نمی‌دانیم اگر مطلبی جا افتاده یا مقاله به روزتری مطالعه کرده‌اید با ما در میان بگذارید تا آن را اصلاح کنیم.


منبع : jamanetwork

12 نظرات

  1. سلام
    ممنون از مقاله‌ی مفید شما.
    برای من، توجه به اعداد رتبه‌بندی کمدوژنیک در محصولاتی که روزانه و به دفعات زیاد ازشون استفاده می‌کنم و برام مهمه که سیف و مطمئن باشن از نظر کمدوژنیک بودن (مثل ضدآفتاب، مرطوب‌کننده و..) خیلی مهمه. چون ممکنه این محصولات رو حتی بیش از دو بار در روز استفاده کنم و هم کمدوژنیک نبودن، هم داشتن ترکیبات سیف برام اولویته.
    اما محصولات دیگه‌ای که ممکنه دفعات استفاده‌م ازشون کمتر باشه یا ترکیبات موثر ضدآکنه هم داخلشون هست و یا اونقدری مورد توجه اکثریت استفاده‌کننده‌ها قرار گرفته و تاثیرگذار بوده که ارزش امتحان کردن رو داره، گاهی از این رتبه‌بندی چشم‌پوشی می‌کنم و امتحانشون می‌کنم. کمااینکه تاثیر مثبت هم داشته. این کار رو حتی برای ترکیبات دیگه مثل عطر و الکل هم لحاظ می‌کنم. چون مثلا گاهی بعضی برندهای معتبر نشون دادن که از الکل غیرچرب هم میشه در جهت مفید و موثر در محصول استفاده کرد.

    • سلام خیلی هم عالی و درست بیشتر درباره این که این رتبه بندی چقدر در انتخاب محصول باید وزن و ارزش داشته باشه مقاله زیر هم ببینید درباره الکل ها هم همونطور که فرمودید استفاده از الکلها در کوتاه مدت و برای اهداف درمانی و در محصولاتی که جزء ترکیبات اصلی نیست میتونه مفید و موثر باشه

      رتبه‌ بندی ترکیبات کومدوژنیک تا چه حد علمی و معتبر است؟

      ممنون از درج نظرتون و امیدواریم باز هم نظراتتون رو در سایت اسکین مگ بخونیم.

  2. سلام این ترکیبات کرم مرطوب کننده اوردینری هست میشه محبت کنید بهم بگید آیا ترکیب کومدوژنیک داره یا نه؟ برای پوست مختلط مناسبه؟
    Aqua (Water), Caprylic/Capric Triglyceride, Cetyl Alcohol, Propanediol, Stearyl Alcohol, Glycerin, Sodium Hyaluronate, Arginine, Aspartic Acid, Glycine, Alanine, Serine, Valine, Isoleucine, Proline, Threonine, Histidine, Phenylalanine, Glucose, Maltose, Fructose, Trehalose, Sodium Pca, Pca, Sodium Lactate, Urea, Allantoin, Linoleic Acid, Oleic Acid, Phytosteryl Canola Glycerides, Palmitic Acid, Stearic Acid, Lecithin, Triolein, Tocopherol, Carbomer, Isoceteth-20, Polysorbate 60, Sodium Chloride, Citric Acid, Trisodium Ethylenediamine Disuccinate, Pentylene Glycol, Triethanolamine, Sodium Hydroxide, Phenoxyethanol, Chlorphenesin

    • سلام وقتتون بخیر
      ستیل الکل، اسئاریل الکل و استئاریک اسید و توکوفرول ترکیبات کومدوژنیک محصول با درجه 2 و 3 هستن اما همونطور که در مقاله خوندید لزوما وجود ترکیبات کومدوژنیک سبب نمیشه محصول نهایی هم کومدوژنیک باشه اما اسیدهای چرب این محصول می تونه باعث تشدید آکنه قارچی و جوش زیرپوستی بشه

  3. ترکیبی به نام Propylene Glycol Monostearate جز ترکیبات کمودوژنیک معرفی کردید من توی یه کرم این ترکیب رو دیدم Propylene Glycol آیا اینا هردو یکی هستند یا فرق دارن؟ ممنون از وقتی که میزارید و جواب میدید

  4. سلام این ترکیبات آبرسان صد ساعته کلینیک هست ممنون میشم بهم بگید ترکیب جوش زا داره؟ چون قیمت محصول بالاست میخام مطمئن شم بعد بخرم
    Water\Aqua\Eau, Dimethicone, Butylene Glycol, Glycerin, Trisiloxane, Trehalose, Sucrose, Ammonium Acryloyldimethyltaurate/Vp Copolymer, Hydroxyethyl Urea, Camellia Sinensis (Green Tea) Leaf Extract, Silybum Marianum (Lady’S Thistle) Extract, Betula Alba (Birch) Bark Extract, Saccharomyces Lysate Extract, Aloe Barbadensis Leaf Water, Aloe Barbadensis Leaf Extract, Thermus Thermophillus Ferment, Caffeine, Sorbitol, Palmitoyl Hexapeptide-12, Sodium Hyaluronate, Caprylyl Glycol, Oleth-10, Sodium Polyaspartate, Aloe Barbadensis Leaf Polysaccharides, Lactobacillus Ferment Lysate, Saccharide Isomerate, Hydrogenated Lecithin, Tocopheryl Acetate, Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Glyceryl Polymethacrylate, Tromethamine, Peg-8, Hexylene Glycol, Magnesium Ascorbyl Phosphate, Citric Acid, Bht, Disodium Edta, Sodium Citrate, Potassium Sorbate, Sodium Benzoate, Phenoxyethanol, Red 4 (Ci 14700), Yellow

  5. درود اسکین مگ جان
    توی این ترکیبات، ترکیب کمدوژنیک وجود داره؟ ممنونم ار پاسخگوییتون❤️
    Die.Water,Glycerin,Lycopodium Clavatum Extract and Imperata Cylindrica Root Extract, Glycolic Acid, Alpha Hydroxy Acid(Aqua (and) Lactic Acid (and) Glycolic Acid (and) Citric Acid (and) Malic Acid), Alpha Bisabol, Panthenol, Salicylic Acid, Sodium polyacrylate (and) C13-14 Isoparaffin (and) Laureth-7,Sodium Benzoate, Potassium Sorbate, Allantoin, Tocopherol Acetate.
    آب دیونیزه، مخلوط گلیسیرین، عصاره لیکوپودیوم کلاواتوموم و عصاره ریشه ایمپراتا سیلیندریا، گلایکولیک اسید، آلفا هیدروکسی اسید(آب و اسید لاکتیک و اسید گلایکولیک و اسید سیتریک و اسید مالیک)، آلفا بیزابولول، دکسپانتنول، اسید سالیسیلیک، سدیم پلی آکریلات و ایزوپارافین و لورث 7،سدیم بنزوات، پتاسیم سوربات، آلانتوئین، توکوفریل استات
    مربوط به لایه بردار تایم ویت ویتالیر هست

پاسخ ترک

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید