راهنمای انتخاب شوینده صورت ملایم و آشنایی با ترکیبات شوینده‌ها

43
9904
علت جوش در پوست خشک

یکی از محصولات مراقبتی بسیار مهم و ضروری و در عین حال آسیب‌زننده که همه ما تقریبا هر روز از آن استفاده می‌کنیم شوینده‌ها هستند. شست‌وشوی صورت با شوینده‌‌های قوی یکی از مهم‌ترین علت‌های دهیدراته شدن یا کم‌‌آبی پوست است. صرف نظر از این که پوست شما چرب یا خشک است یک شوینده صورت قوی با حل کردن چربی لایه محافظ پوست و آسیب به سد دفاعی پوست سبب افزایش خروج رطوبت از پوست شده و ترمیم پوست را با مشکل مواجه می‌کند. ژل شست‌وشو، فوم شست‌وشو، پن‌ها و حتی میسلارواتر می‌تواند حاوی ترکیبات قوی و آسیب‌زننده به پوست باشد. پس انتخاب شوینده صرفا براساس فرم آن ملایم بودن آن را تضمین نمی‌کند و ما مثل همیشه قصد داریم به انتخاب یک شوینده صورت ملایم از دریچه ترکیبات شوینده‌ها نگاه کنیم. در پایان نیز درباره این‌که چگونه می‌توانیم آسیب شویند‌ه‌ها را کاهش دهیم می‌خوانید. تا انتهای این مقاله با اسکین‌مگ همراه باشید.

چگونه شوینده‌ها به پوست آسیب می‌زنند؟

شستشوی پوست یکی از آسیب‌زننده‌ترین و در عین حال مهم‌ترین کارهایی است که روزانه برای پوست خود انجام می‌دهید. 

مهم‌ترین ترکیب یک شوینده از هر نوعی که باشد ترکیباتی که هستند که به عنوان سورفکتانت در آن به کار می‌رود. می‌دانیم آب و روغن با هم ترکیب نمی‌شوند پس برای فرموله کردن محصولی که قادر به حل کردن چربی، ترکیبات آرایشی و آلودگی‌های پوست باشد نیاز به ماده‌ای است که کشش سطحی را از بین برده اتصال مولکول‌های آب و روغن را ممکن کند این ماده سورفکتانت نام دارد.

سورفکتانت‌‌ها با نفوذ به لایه شاخی و برداشتن بخشی از لیپید و پروتئین عملکرد لایه شاخی و سد دفاعی پوست را تحت تاثیر قرار می‌دهد. پس احتمال آسیب پوست در اثر استفاده از شوینده نامناسب از هر محصول دیگری بیشتر است.

پس ترکیب اصلی تقریبا همه انواع شوینده شامل فو‌م‌ شستشو، ژل شستشو، صابون‌ها، پن‌ها، بالم‌های پاک‌کننده و  میسلارواتر است. تنها روش پاک کردن پوست بدون سورفکتانت را می‌توان روغن‌های پاک کننده بدون سورفکتانت با پد و آب دانست.

شویند‌هایی با قدرت پاک‌کنندگی زیاد اغلب سبب آسیب به لایه محافظ یا سد دفاعی پوست می‌شوند. سطحی‌ترین لایه‌ پوست یا لایه شاخی (stratum corneum ) را سلول‌های مرده و مقاوم به آب که توسط مایع بین سلولی (عمدتا ترکیبات پیچیده‌ای از نوع چرب شامل سرامید، لیپیدها و کلسترول) به هم متصل شده، تشکیل می‌دهد. این لایه محافظ که سد دفاعی پوست را تشکیل می‌دهد مانعی در برابر تبخیر رطوبت پوست و سایر آسیب‌های محیطی تشکیل می‌دهد.

قرمزی  پوست، کم‌آبی و دهیدراته شدن پوست، احساس خشکی و کشیدگی در پوست و تحریک‌پذیری پوست از علایم آسیب به لایه محافظ پوست است. اگر چه این لایه مقاوم است اما به راحتی در اثر استفاده از محصولات بیش از حد قوی و خشن آسیب می‌بیند.

آسیب سورفکتانت‌ها به پوست 

سورفکتانت‌ها در از بین بردن چربی و آلودگی پوست فوق‌العاده‌اند اما نمی‌توانند بین چربی‌های مفید لایه شاخی پوست و چربی‌ و آلودگی‌ پوست تمایز قايل شوند. سورفکتانت‌ها چربی‌های مفید سد دفاعی پوست مانند کلسترول و پروتئین‌هایی را که سبب حفظ رطوبت پوست می‌شوند در خود حل می‌کنند. در نتیجه پوست قادر به خفظ رطوبت خود نبوده و مستعد خشکی و دهیدراته شدن قرار می‌گیرد.

باقیماندن شوینده‌ها در پوست و تحریک و التهاب پوست

پس از شست‌وشو و آبکشی پوست بیشتر ترکیبات شیمیایی شوینده‌ها از روی پوست شسته می‌شوند اما برخی از این ترکیبات به پروتئین‌های پوست متصل شده و سبب تغییر شکل این مولکول‌های پروتئینی و متورم شدن آن‌ها می‌شوند. در حقیقت همین واکنش بین سورفکتانت‌ها و پروتئین‌های پوست سبب ایجاد احساس تمیزی و کشیدگی پوست پس از شست‌وشو می‌شود. یعنی شویند‌ه‌هایی که بیشتر پوست را خشک می‌کنند بیشتر به پوست آسیب می‌زنند. علاوه بر این سورفکتانت‌ها می‌توانند در چربی لایه شاخی یا سد دفاعی پوست نیز باقیمانده و ساختار آن را تغییر دهند که همه تغییرات و آسیب به سد دفاعی سبب دهیدراته شدن و خشکی پوست می‌شود.

شوینده‌ها pH پوست را تغییر می‌دهند

pH پوست شما در حالت طبیعی بین ۴٫۲ -۵٫۵ و در سالم‌ترین حالت زیر ۵ است. در این pH باکتری‌های مفیدِ پوست فعال و زنده هستند اما وقتی پوست را بیش از حد می‌شویید به خصوص با شوینده یا صابون هایی با pH بالا (pH برخی شوینده‌ها حتی تا ۱۲ هم می رسد) با از بین بردن باکتری‌های مفید، پوستتان را به مکانی جذاب برای باکتری های مضر تبدیل می‌کنید.

اگر پوست شما مستعد آکنه است این موضوع اهمیت بیشتری دارد. به طور طبیعی تعداد زیادی باکتری در سطح پوست زندگی می‌کنند که بسیار مفید بوده و به سلامت پوست کمک می‌کنند هنگامی که شما از یک شوینده قوی با pH بالا استفاده می‌کنید این باکتری‌های مفید از بین می‌روند .باکتری‌های مولد آکنه عاشق pH بالای ۶ بوده و در این پ‌هاش به سرعت گسترش می‌یابند.

راه‌حل : انتخاب یک شوینده ملایم 

یک شوینده ملایم شوینده‌ای است که آلودگی‌ و بقایای کرم‌ها و لوازم آرایشی را از پوست پاک کند و سبب تحریک پوست یا خشکی و قرمزی پوست نشود.

ترکیبات شوینده‌ها

تشخیص یک شوینده ملایم آسان نیست اما نکاتی که در ادامه می‌خوانید تا حدی به انتخاب یک شوینده ملایم کمک می‌کند. همان‌طور که همیشه گفتیم معرفی یک شوینده خاص به عنوان بهترین شوینده صحیح نیست اما علاوه بر این مقاله در مقاله‌های بعد شوینده‌های بیشتری بررسی خواهیم کرد که به انتخاب شوینده مناسب برای پوست شما کمک کند.

به سورفکتانت‌های به کار رفته در محصول دقت کنید 

همان‌طور که گفتیم سورفکتانت‌ها مهم‌ترین ترکیبات شوینده هستند که قدرت شستشوی شوینده یا همان میزان آسیب به سد دفاعی را تعیین می‌کند.

سورفکتانت‌های با بار منفی یا سورفکتانت‌‌های آنیونی با سر کوچک و طول دم ۱۲ تا ۱۴ کربن سورفکتانت‌های قوی‌تری‌اند. سورفکتانت های آنیونی قدرت پاک‌کنندگی خوبی دارند اما اغلب موجب تحریک پوست و مو می شوند. مانند سدیم لوریل سولفات، سدیم لوریل اتر سولفات، تری اتانول آمین و … در مقابل سورفکتانت‌های با سر بزرگ و سرهای بدون بار (غیریونی) آمفوتریک طول دم‌های متفاوت سورفکتانت‌‌های ملایم‌تری محسوب می‌شوند. سورفکتانت‌های آمفوتریک و غیر یونی کف کنندگی کم‌تری نسبت به سورفکتانت‌‌های آنیونی دارند.

سورفکتانت‌‌های قوی و تحریک‌کننده براساس دو ویژگی گفته شده عبارت‌اند از :

  • ترکیبات صابونی که به -ate ختم می‌شوند. مانند سدیم لورات (sodium laurate)،‌ سدیم کوکوات (sodium cocoate)، سدیم تالوات (sodium tallowate) و …
  • سدیم لوریل سولفات (SLS)

سورفکتانت‌های ملایم که با پوست مهربان‌تر هستند عبارت‌اند از :

  • سدیم لورت سولفات (SLES) به خصوص در ترکیب با کوکوآمیدوپروپیل‌بتائین (cocoamidopropyl betaine) 
  • سدیم کوکویل ایزتیونات (sodium cocoyl isethionate)
  • آلکیل‌های سولفوساکسینات ( هر ترکیبی در لیست ترکیبات به succinate- ختم می‌شود)
  • آلکیل‌های سارکوزینات 

هم‌چنین مطالعه‌ای نشان می‌دهد ترکیب کردن سورفکتانت‌ها در یک محلولی از میسل‌های کروی سبب پا‌ک‌کننگی ملایم‌تری می‌شود. ترکیب سورفکتانت‌ها سبب ایجاد میسل یا کره‌های بزرگ‌تری می‌شود که به عمق کم‌تری از پوست نفوذ کرده و کم‌تر سبب تحریک پوست می‌شود. پس برخلاف تصور تعداد سورفکتانت‌های بیشتر با قدرت پاک‌کنندگی کم‌تر همراه است.

در نظر داشته باشید همیشه کف‌ بیشتر به معنای قدرت پاک‌کنندگی بیشتر یا آسیب بیشتر به پوست نیست. در گذشته شوینده‌های فومی با ترکیب قوی سدیم لوریل سولفات فرموله می‌شدند اما اخیرا تولیدکنندگان با استفاده از روش‌هایی شوینده‌های فومی فرموله می‌کنند که بسیار ملایم است. 

pH محصول را چک کنید

همان‌طور که خواندید pH بالاتر به معنای آسیب بیشتر به پوست است. بنابراین شوینده‌هایی با پ‌هاش کم‌تر از شش انتخاب کنید اما متاسفانه همه‌ برندها pH شوینده را روی آن درج نمی‌کنند.

در هر حال از استفاده از صابون روی صورت اجتناب کنید زیرا صابون‌ها در pH کم‌تر از ۹.۵ کار نمی‌کنند پس در هر صورت و با هر ادعایی ملایم نیستند.

از شوینده‌ حاوی ترکیبات مرطوب‌کننده استفاده کنید

بسیاری از شوینده‌ها برای جبران از دست رفتن چربی و رطوبت طبیعی پوست از ترکیبات مرطوب‌کننده (روغن‌ها یا ترکیبات جاذب آب یا هومکتانت‌ها) استفاده می‌کنند. استفاده از این ترکیبات تا حدی می‌تواند اثر خشک‌کنندگی سورفکتانت‌ها را کاهش دهد.

نکاتی برای کاهش آسیب شوینده‌ها به پوست

  • پوست را با آب خنک بشویید: دمای بالای آب نفوذ سورفکتانت‌ها را به پوست افزایش داده و سبب از بین رفتن چربی و فاکتورهای مرطوب‌کننده طبیعی پوست می‌شود.
  • زمان شستشو و تماس شوینده با پوست را کاهش دهید. 
  • دفعات شستشو را کاهش دهید: اگر بیش از یک‌بار در روز برای شستشوی صورت از شوینده استفاده می‌کنید نگاهی به برنامه مراقبت از پوست خود بیندازید و ببینید می‌توانید آن را به یک بار شست‌وشو با شوینده کاهش دهید. به خصوص صبح‌ها می‌توانید پوست را بدون استفاده از شوینده با آب بشویید.
  • پس از شست‌وشو سورفکتانت‌ها را از سطح پوست پاک کنید: اگر از ژل شست‌وشو فوم شست‌وشو یا پن یا هر شوینده‌ی نیازمند آب‌کشی استفاده می‌کنید با دقت صورت را آبکشی کنید تا سورفکتانت‌ها کامل از سطح پوست شسته شوند. در صورت استفاده از میسلارواتر یا دستمال‌های پاک‌کننده نیز حتی اگر گفته شده نیاز به آبکشی ندارند چون آن‌ها نیز حاوی سورفکتانت‌های ملایمی هستند بهتر است از سطح پوست پاک شوند.
  • بلافاصله پس از شست‌وشو مرطوب‌کننده بزنید.

اگر این مقاله برای شما مفید بود آن را به اشتراک بگذارید و مثل همیشه خوشحال می‌شویم نظرات و تجربه‌های شما را درباره این مقاله و هم‌چنین ملایم‌ترین و بهترین شوینده‌ای که شما استفاده کرده‌اید در بخش نظرات بخوانیم.


تلاش کرده‌ایم در تهیه این مقاله از آخرین مقاله‌های منتشر شده در منابع و سایت‌های معتبر استفاده کنیم اما احتمال خطا را هرگز صفر نمی‌دانیم اگر مطلبی جا افتاده یا مقاله به روزتری مطالعه کرده‌اید با ما در میان بگذارید تا آن را اصلاح کنیم.


 

43 نظرات

  1. سلام من ۱۶سالمه و دنبال ی مرطوب کننده خوب هستم و پوست نرمالی دارم می تونید منو راهنمایی کنید که چه مرطوب کننده ای برای پوستم خوبه و آیا نیاز به شوینده دارن چون اصلا آرایش نمی کنم ؟

    • سلام از مرطوب‌کننده‌های فاقد چربی استفاده کنید مرطوب‌کننده‌های لافارر، ژنوبایوتیک، لایسل و آردن‌سبوما همه جزء محصولات خوبن از ضدآفتاب حتما استفاده کنید و زمانی که ضدآفتاب می‌زنید بهتره از شوینده استفاده کنید. ی شوینده ملایم یا پن‌ها برای شما مناسبن

  2. سلام وقتتون بخیر.
    روی شوینده صورتی که دارم برای سورفاکتانت این رو نوشته:
    Blend of Anionic, Non-ionic & Amphoteric Surfactants
    میشه توضیحی در این مورد بدین. سورفاکتانت قوی هست یا ملایم؟

  3. سلام وقتتون بخیر من ۲۳ سالمه و پوست دهیدراته و چرب دارم و بعضی اوقات جوش میزنم .میشه چند تا شوینده مناسب پوستم معرفی کنید و چند تا مرطوب کننده ممنونم

  4. سلام وقت بخیر
    من پوستم خشکه منافذ باز دارم گاهی وقتا جوش میزنم ، برای من ژل شستشو بهتره یا فوم؟ بعد آبرسان استفاده از مرطوب کننده الزامیه؟
    لطف میکنید شوینده و آبرسان یا مرطوب کننده مناسب پوستم معرفی کنید
    ممنونم

  5. سلام وقت بخیر آیا فوم شوینده صورت رزالیا برای پوست خشک و حساس برای پوستی که هم اگزما داره و هم جوش میزه خوبه؟؟؟ممنون میشوم پاسخ بدید

  6. سلام وقتتون بخیر
    سدیم لوریل سولفواستات جزو سورفکتانت های ملایم محسوب میشه؟
    و ترکیبات این پن صورت برای پوستای آسیب دیده و خیلی حساس مناسبه؟
    ترکیبات : دی سدیم لوریل سولفو سوكسينات ، سدیم لوریل سولفواستات ، نشاسته گندم ، پارافین ، ستئاریل الکل ، گلیسیریل استئارات، تیتانیوم دی اکساید ، روغن برنج ، پلی کواترنیوم ، سیتریک اسید ، اسانس مجاز ، آب دیونیزه
    و ممنون از راهنماییتون

    • سلام وقت بخیر
      بله دوست خوبم این ترکیب جزء سورفکتانتهای ملایمه و این پن هم برای پوست حساس و آسیب دیده مناسبه

  7. سلام.وقتتون بخیر من پوستم چربه و جوش میزنه و از پن شستشوی تی تری سیوند استفاده میکنم اولش خوب بود ولی الان بعد از یک هفته استفاده بعد از شستشو احساس خشکی میکنه پوستم لطفا میشه یه شوینده خیلی ملایم تر از این شوینده پیشنهاد بدید خارجی و ایرانی فرقی نداره

  8. سلام وقت بخیر
    من از ژل شست‌وشوی نوتروژینا استفاده میکنم که باعث میشه پوست دور چشمم کمی خشک بشه و پوسته بندازه. باید برای چشمم از شوینده‌ی مخصوص چشم استفاده کنم یا یه شوینده‌ی ملایم صورت؟
    ممنون از پاسخ‌دهیتون

    • سلام وقت بخیر
      از شوینده صورتتون می تونید برای دور چشم استفاده کنید اما خیلی شوینده رو دور چشم ماساژ ندید و بعد از شستشو از کرم دور چشم استفاده کنید تا رطوبت و چربی پاک شده جایگزین بشه
      استفاده از شوینده مخصوص چشم هم میتونه انتخاب خوبی باشه اما اگر چشم حساسی ندارید ضروری نیست

  9. سلام ببخشید صابون تریاک تعریفش رو خیلی شنیدم دوستانی که با پوست چرب و مختلط اصلش رو استفاده کردن راضی بودن
    ولی خب من حقیقتا یذره روی انتخاب برای پوستم حساسم و اصلا ریسک نمیکنم
    نظرتون راجب ابن صابون چیه و آیا مشکلی برای پوست من که چربی و جوش زیر پوست و سر سیاه (روی بینی) دارم و گهگاهی جوش چرکی نه به تعداد زیاد مثلا الان سه تا جوش چرکی دارم مناسبه یا نه

    • سلام وقت بخیر
      زینک گلوکونات اصلا سورفکتانت نیست دوست خوبم این ترکیب یک نرم کننده و تسکین دهنده س به دلیل خاصیت ضدباکتری، تنظیم ترشح سبوم از طریق مهار آنزیم آلفاردوکتاز ۵ ترکیبی مفید برای پوست‌های چرب و مستعد آکنه است. زینک گلوکونات دارای خاصیت ضدالتهابی است و با تحریک سیستم آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی به ترمیم پوست و کاهش التهاب کمک می‌کند.

  10. با سلام، ممنون از زحمات تیمتون و خداقوت. میخواستم خواهش کنم یک شوینده مناسب برای پوست چرب مبتلا به درماتیت سبورئیک معرفی کنید. من خیلی مطالبتون رو خوندم ولی خودم نتونستم یک شوینده مناسب که در آن ترکیبات ایجاد کننده آکنه قارچی نداشته باشه پیدا کنم. مثلا سیندت ژل پوست چرب درمالیفت فکر کردم مناسبه ولی دیدم ترکیب سی 12-13 الکیل لاکتات داره که دیدم جزو ترکیبات نامناسب آکنه قارچی بود. ضمنا بنده برای درمان تیرگی پوست از سوسپانسیون آزلائیک اسید و ویتامین سی برایت مکس هم استفاده میکنم و فکر کنم نیاز باشه از یک شوینده مناسب هم استفاده کنم که برای درمان تیرگی هم مناسب باشه و از طرفی برای بخاطر درماتیت سبورئیک هم منجر به آکنه قارچی نشه. ممنون از شما.

    • سلام ممنون از شما
      از شوینده حاوی گوگرد استفاده کنید
      مثل پن حاوی گوگرد فولیکا یا پرودرما یا اگر پوستتون خیلی چربه از فوم پوست چرب ژنوبایوتیک
      از شوینده انتظار نداریم تیرگی رو درمان کنه
      محصولاتی که انتخاب کردید ایمن و موثرن

  11. سلام وقتتون بخیر ببخشید میشه یک شوینده خیلی خیلی ملایم واسه پوست چرب معرفی کنید که ترکیبات جوش زا هم نداشته باشه ممنونم

  12. سلام وقت بخیر
    ممنون از مطالب خوبتون
    شوینده های یونی لد برای پوست چرب ملایم هست ؟
    آب دیونیزه، سدیم لوریل سارکوزینات، سدیم کوکویل گلوتامات، آکریلات کوپلیمر، ویتامین E، متیل گلوست-20، آلانتوئین، تترا سدیم اتیلن دیامین تترا استات، عصاره آلوئه ورا، مونو پروپیلن گلیکول، عصاره گزنه، تری اتانول آمین، لاکتیک اسید، اسانس.

    و روی جعبه نوشته پارابن فری،الکل فری،صابون فری،sls فری، و ph مقدارش ۵/۵ نوشته

  13. سلام من نمیتونم تشخیص بدم پوستم چ نوعیه اول فک میکردم خشکه از ژل شستشو خشک استفاده میکردم ک خیلی جوش میزدم بعد بهم گفتن پوستت چربه اما پوست من اصلا روغنی نیست حتی یوقتایی هم خشک میشه و حالت کشیدگی داره من از کجا بدونم پوستم دقیقا چیه لطفا راهنمایی کنید

پاسخ ترک

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید