سالیسیلیک اسید و آکنه : همه آن چه که باید از سالیسیلیک اسید بدانید

39
29919
سالیسیلیک اسید و آکنه

در این مقاله درباره سالیسیلیک اسید و آکنه ، فواید سالیسیلیک اسید برای پوست ، درمان آکنه با سالیسیلیک اسید ، عوارض سالیسیک اسید و برون ریزی و بدتر شدن جوش ها هنگام استفاده از سالیسیلیک اسید خواهید خواهید .

سالیسیلیک اسید یکی از مهم ترین و کم عارضه ترین درمان های آکنه در پوست های چرب است . اما همه محصولات حاوی سالیسیلیک اسید موثر نیستند ، اغلب این محصولات از غلظت مناسبی از این ماده در PH مناسب استفاده نمی کنند . بنابراین همه محصولات حاوی سالیسیلیک اسید در درمان آکنه موثر نخواهند بود . از طرف دیگر همه انواع پوست از استفاده از فواید سالیسیلیک اسید بهره نمی برند . در این مقاله به شما خواهیم گفت سالیسیلیک اسید چیست و چگونه آکنه را درمان می کند و برای چه افرادی مناسب است . تا انتهای این مطلب با Skinmag همراه باشید .

سالیسیلیک اسید چیست ؟

اسید سالیسیلیک یا سالیسیلیک اسید (به انگلیسی: Salicylic acid) یکی از اسیدهای آلی است که دارای مصارف دارویی نیز می‌باشد.این ماده از اسیدی کردن سدیم سالیسیلات به وسیله اسید سولفوریک حاصل می‌شود.اسید سالیسیلیک از طریق حل کردن ماده چسباننده بین سلولی که پوسته‌ها را در لایه شاخی به هم متصل می‌کند که پوسته ریزی را تسریع و در نتیجه باعث سست شدن کراتین می‌شود. این اثر کراتولیتیک دارو ممکن است باعث یک اثر ضد قارچی نیز شود چون برداشت استراتوم کورنئوم رشد قارچ را تضعیف می‌نماید. اسید سالیسیلیک دارای اثر ضد عفونی کننده خفیف نیز می‌باشد.

چگونه سالیسیلیک اسید آکنه را درمان می کند ؟

بیایید نگاهی به معادله آکنه بیندازیم :

سبوم چسبنده در سطح پوست + سلول های مرده پوست + باکتری های مولد آکنه = آکنه

برای این که جوش بزنیم هر سه عامل باید در کنار هم قرار بگیرند .

اگر پوست شما چرب و مختلط است یا مستعد جوش و آکنه هستید ، به دلیل چربی پوست سلول های مرده به راحتی از سطح پوست جدا نشده و گاهی درون منافذ به دام افتاده و در ترکیب با چربی پوست ماده غلیظی را تشکیل می دهند که باکتری مولد آکنه از آن تغذیه می کند . سالیسیلیک اسید علاوه بر اثر لایه برداری ، محلول در چربی نیز هست . یعنی با حل کردن چربی موجود در دیواره منافذ ، سلول های مرده به دام افتاده در منافذ را جدا می کند و موجب افزایش گردش سلولی پوست می شود .

به طور کلی خواص سالیسیلیک اسید برای پوست عبارت است از :

  • لایه برداری
  • درمان لکه ها و تیرگی های پوست Hyperpigmentation
  • از بین بردن باکتری های ایجاد کننده آکنه به دلیل خاصیت اسیدی (PH ایده آل برای این باکتری ها پی اچ بالای 6 است)
  • تحریک تولید کلاژن و جوان سازی پوست
  • کاهش قرمزی و التهاب پوست

علاوه بر این سالیسیلیک اسید در مقایسه با سایر لایه بردار ها مثل بنزوئیل پروکساید و انواع رتینول تحریک و التهاب کم تری ایجاد می کند . سالیسیلیک اسید با غلظت  0.5 تا 2 درصد همان کاری را برای پوست انجام می دهد که آلفاهیدورکسی اسیدها – لاکتیک اسید و گلایکولیک اسید – در غلظت های 15 تا 30 درصد انجام می دهد .

سالیسیلیک اسید را در لیست ترکیبات محصول با نام های BHA یا بتاهیدروکسی اسید نیز خواهید دید . اگر چه سالیسلیک اسید تنها بتاهیدروکسی اسید موجود در جهان نیست اما تنها بتاهیدروکسی اسیدی است که در محصولات مراقبت پوستی استفاده می شود .

مانند بنزوئیل پروکساید ، سالیسیلیک اسید نیز تنها تا در زمان استفاده در درمان و پیشگیری از آکنه موثر است و ممکن است با قطع مصرف و مسدود شدنِ دوباره منافذ آکنه ها بازگردند .

سالیسیلیک اسید اغلب به عنوان درمان کمکی در کنار سایر ترکیبات استفاده می شود تا اثر و کارایی سایر ترکیباتِ درمان آکنه را افزایش دهد .

سالیسیلیک اسید و برون ریزی 

اگرچه تحقیقات نشان داده است که بتا هیدروکسی اسید ها (اسید سالیسیلیک اسید) با لایه برداری سلول های مرده و باز کردن منافذ پوست را روشن تر و شفاف تر می کنند ، اما برخی از مصرف کنندگان گزارش کرده اند که در ابتدای مصرف یک برون ریزی یا بدتر شدن جوش ها را تجربه کرده اند . آیا این بر ضرب المثل “قبل از اینکه بهتر شود بدتر می شود” صحه می گذارد؟ یا سالیسیلیک اسید مناسب همه نیست و باید آن را کنار بگذارند ؟

برون ریزی یا پاکسازی ؟

در برخی افراد دلیل این بدتر شدن اولیه را می توان پاکسازی پوست دانست . از آن جا که بتا هیدروکسی اسیدها محلول در روغن هستند نه تنها سطح پوست بلکه دیواره داخلی منافذ را نیز تمیز می کند ، این نوع لایه برداری منجر به خروج ناگهانی چربی و مواد التهابی از پوست شده و در شرایط خاصی باعث برون ریزی ناگهانی جوش ها می شود .

اساسا چون سالیسیلیک اسید باعث افزایش گردش سلولی پوست می شود هر محصولِ حاوی این ترکیب جوش هایی که حتی خیلی پیش از شروع مصرف در لایه های زیرین قرار داشته را به سطح پوست می آورد . اگرچه عقلانی نیست محصول درمانِ آکنه جوش ها را بیشتر کند اما بسیاری از افراد این موضوع را تجربه می کنند .

جوش هایی که پس از شروع استفاده از بتا هیدروکسی اسیدها می بینید جوش هایی هستند که به هرحال روی صورتتان ظاهر می شدند یا در عمقِ پوست می ماندند و بزرگ تر می شدند و جوش های کیستیک و دردناک به وجود می آوردند . به عبارتی دیگر خوب است که برون ریزی جوش هایتان یک باره صورت می گیرد اگرچه موج جدیدی از جوش ها می تواند یک علامتِ هشدار باشد .

در صورت بدتر شدن جوش ها با سالیسلیک اسید چه کار کنیم ؟

قبل از این که تصمیم بگیرید یک محصول حاوی سالیسیلیک اسید برای شما کار می کند یا نه یک تا دو هفته به محصول و پوستتان زمان دهید ، اگر احساس کردید جوش هایتان در حال بدتر شدند دفعاتِ مصرف را کاهش دهید . مثلا اگر دو بار در روز از محصول استفاده می کردید میزان مصرف را به یک بار یا یک روز در میان کاهش دهید . به احتمال زیاد بدتر شدن جوش ها به دلیل برون ریزی یا پاکسازی پوست است و موقتی است .

اما اگر فکر می کنید واکنش پوستتان به سالیسیلیک اسید نشانه ناسازگاری این ماده با پوستتان است مصرف محصول را متوقف کنید و ببینید واکنش پوستتان به توقف مصرف چیست . اگر چه سالیسیلیک اسید ذاتا خاصیت ضدالتهابی دارد اما ممکن است شما جزو معدود افرادی باشید که به این ترکیب حساسیت دارید به خصوص اگر به آسپرین حساسیت دارید چون سالیسیلیک اسید به لحاظ شیمیایی بسیار به آسپرین شبیه است .

دلایل دیگر برون ریزی جوش ها هنگام استفاده از سالیسیلیک اسید

نباید از این موضوع غافل شویم که برون ریزی جوش ها هنگام استفاده از یک محصول حاوی سالیسیلیک اسید می تواند دلایل دیگری غیر از سالیسیلیک اسید داشته باشد . مثلا اگر شروع مصرف یک محصول همزمان با دوره قاعدگی در خانم ها باشد ممکن است به اشتباه جوش های ناشی از چرخه هورمونی به محصول نسبت داده شود پس از آن جا که همیشه علت جوش ها برای ما روشن نیست خوب است به محصولی که به تازگی شروع به استفاده کرده ایم یک شانس دوباره بدهیم .

گاهی علت جوش ها محصول جدید (سالیسیلیک اسید یا هر محصول دیگری) نیست بلکه مصرف همزمان این محصول با دیگر محصولات مراقبتی که استفاده می کنیم و ناسازگاری آن ها با هم ایجاد جوش می کند . پس هنگام شروع استفاده از یک محصول جدید بهتر است سایر محصولات مراقبتی را موقتا کنار بگذاریم یا محصولات مختلف را در زمان های متفاوت استفاده کنیم (صبح ها از یک محصول و شب ها از محصولی دیگر) .

درمان آکنه با سالیسیلیک اسید برای چه کسانی موثرتر است؟

علیرغم همه فواید سالیسیلیک اسید برای پوست همه افراد از فواید و خواص آن بهره مند نمی شوند . همان طور که گفتیم سالیسیلیک اسید یک ترکیب محلول در چربی که قابلیت حل کردن چربی منافذ و سبوم را داراست و خروج چربیِ منافذ را تسهیل می کند و در صورت استفاده با غلظت مناسب در بهبود رنگ پوست و کاهش غیریکنواختی پوست بهتر از آلفاهیدروکسی اسیدها عمل می کند بنابراین سالیسیلیک اسید برای پوست های چرب مفیدتر است .

علاوه بر این سالیسیلیک اسید برای افراد با پوست تیره به اندازه افراد با پوست روشن مفید نیست و متخصصان پوست درباره مصرف سالیسیلیک اسید در پوست نوع 4 و 5 و 6 در تقسیم بندی فیتزپاتریک هشدار می دهند :

نوع پوست 4 ، پوست بژ تا قهوه ای ، پوست مدیترانه ای یا اسپانیایی ، این نوع پوست در مواجهه با نورخورشید به ندرت می سوزد و به تدریج برنز می شود .

نوع پوست 5 یا قهوه ای تیره که هرگز نمی سوزد و به تدریج برنزه می شود .

نوع پوست 6 در مقیاس فیتزپاتریک ، بسیار تیره است و هرگز نمی سوزد و به راحتی رنگ می گیرد و تیره تر می شود .

این نوع پوست ها دارای سلول های ملانین (رنگدانه ساز) زیادی است که پوست از خاصیت آنتی اکسیدانی این رنگدانه ها برای کاهش التهاب استفاده می کند و به همین دلیل این نوع پوست آفتاب سوخته نمی شود . از آن جا که سالیسیلیک اسید نیز در پوست ایجاد التهاب می کند (اگرچه به روش خوب) ، پوست برای کاهش این التهاب ملانین بیشتری تولید کرده و منجر به ایجاد لکه های قهوه ای و تیره در پوست می شود . در این نوع پوست ها هر عاملی که التهاب ایجاد کند شامل عوامل خارجی (مثل یک کرم روشن کننده) یا عوامل داخلی (مثل آکنه و عفونت) می تواند منجر به تیرگی دائم پوست شود .

پس اگر پوستتان از این نوع است حتما زیر نظر پزشک متخصص از سالیسیلیک اسید استفاده کنید .

تجربیات خود را در خصوص استفاده از سالیسیلیک اسید برای درمان آکنه از طریق بخش نظرات با ما در میان بگذارید .

ممنونیم که اخلاق حرفه ای را رعایت کرده و از مطالبِ ما با ذکر منبع و لینک استفاده می کنید .

پیشنهاد می کنیم این مقاله ها را هم ببینید :

چرا جوش می زنیم ؟

آیا پارابن ها واقعا مضرند ؟

الکل با پوست ما چه می کند ؟

۵ ماده ضدچروک پوست که علم به شما پیشنهاد می کند

منبع : facingacne و paulaschoice

39 نظرات

  1. برای درمان اگزما سبوره من شامپو دئو دراگش که ۳درصد داره رو روی پوستم امتحان کردم، برای من که پوست سفید و چربی دارم عالی بود.

  2. سلام ممنون از سایت عالیتون. واقعا مطالبتون خیلی مفیده.
    میشه محصول خوب به غیر از دی اوردیناری برای سالسیلیک اسید معرفی کنید

    • سلام لطف دارید دوست عزیز
      در واقع سرم سالیسیلیک اسید دی اردینری محصول خوبی برای پوست های مستعد جوش زیرپوستی و آکنه قارچی نیست چون حاوی پلی سوربات هست که این نوع آکنه را تشدید می کنه
      ژل لایه بردار آردن سبوما حاوی 2٪ اسید سالیسیلیک هست و ترکیب جوش زا هم نداره

    • سلام و خسته نباشید. سایت خیلی خوبی دارید. وقتی از شوینده حاوی سالیسیک اسید استفاده می کنیم وقتی تو خونه ایم و خونه نورگیر هم نیست نیازه از ضدآفتاب استفاده بشه؟

  3. من پوست گندمی و چربی دارم ولی اصلا جوش ندارم. آیا از ماسک های سالیسیلیک دار می تونم برای کنترل چربی پوستم استفاده کنم؟

  4. درود بر شما بابت زحماتی که در تهیه و ارائه مطالب و مقاله ها می کشید بینهایت سپاسگزارم . لطفا اگه مقدور هست برای ارتقاء و بالابردن سطح کیفی ،منابعی رو که میتونه به ما کمک کنه رو معرفی کنید ممنون میشم .

    • درود بر شما
      ممنون از همراهی و انتشار نظر ارزشمندتون
      اگر منظورتون منابع مورد استفاده ما در تهیه مقالات هست سعی کردیم تا حدامکان در انتها یا داخل مقالات درج کنیم

  5. ممنون از اینکه وقت میذارید،من یک مدتیست دنبال مطالبی کامل و علمی هستم در مورد لوازم آرایش و موادی که در آنها بکار رفته، سایت شما خیلی بمن کمک کرد، البته تازه با سایت شما آشنا شدم و تصمیم دارم هر روز مرتب یکسری از مطالب رو مطالعه کنم، بسیار عالیه، از شما سپاسگذارم

  6. سلام بابت این اطلاعات ممنون،ولی یه سوال دارم،رتینوئیدها یا سالیسیلک اسید،کدوم برای درمان پوست جوشدار و ملتهب بهتر عمل میکنن؟
    رتینویید جذب داخلی داره؟یعنی ممکنه روی اندامهای داخلی و کبد تاثیر بزاره؟

    • سلام خیر رتینوئید موضعی جذب داخلی نداره در حدی که دارای عوارض باشه
      سالیسیلیک اسید و رتینوئیدها در درمان آکنه مکانیزم متفاوتی دارن به همین دلیل دقیقا نمیشه گفت کدوم موثرتره و در درمان آکنه های شدید و التهابی هر دو هم میتونه مورد اشتفادع قرار بگیره

    • سلام سرم ها و لایه بردارهای سالیسیلیک اسید رو بهتره شبها استفاده کنید هر چند سالیسیلیک اسید در نور پایداره و برای استفاده در روز مشکلی نداره
      اما بهتره روزها تمرکزمون روی استفاده از آنتی اکسیدانها مثل ویتامین سی و نیاسینامید ومراقبت از آفتاب باشه
      در ابتدا با سه روز در هفته شروع کنید اگر در حال درمان هستید هر شب اما برای پیشگیری و جلوگیری از عود جوشها تا همون سه بار در هفته کافیه و اجاره بدید تا صبح روی صورت بمونه مگر اینکه پزشک دستور دیگه ای داده باشن یا درصد ترکیب بیشتر از دو درصد باشه

  7. سلام وقت بخیر من جوش زیر پوستی میزنم و جای جوش و لک ناشی از آفتاب روی صورتم دارم و در حال حاضر دارم از سرم آلفا آربوتین اوردینری و نیاسینامید اوردینری به صورت شب در میان استفاده میکنم میتونم از سالیسیک اسید هم استفاده کنم؟

  8. سلام من پوستم چربه ولی کم آبه
    قرمزی پوست هم دارم و جای جوش هام بیشتر از خوده جوشه
    میتونم از این محصول استفاده کنم ؟

  9. سلام وقتتون بخیر استفاده همزمان مرطوب کننده سبوما آردن با ضدآفتاب ضدجوش بیرنگ درماتیپیک با توجه به اینکه هر دو سالیسیک اسید دارن مشکلی نداره؟

    • سلام وقتتون بخیر
      خیر
      یکی از ویژگی های سالیسیلیک اسید افزایش مقاومت پوست در برابر اشعه uvb هست نگران نباشید

  10. با سلام، برای روشن کردن پوست چرب که بدلیل هایپرپیکمنتاسیون ایجاد شده آیا سالیسیلیک اسید گزینه خوبیه؟ و اینکه اگر مناسب هست ایا در کنار ان می توان از سرم ها یا کرم های دیگری مثل ازلائیک اسید یا کرم های روشن کننده یا نیاسیمید استفاده کرد؟

    • سلام
      بله سالیسیلیک اسید موثره آزلاییک اسید و نیاسینامید و ویتامین سی و کرم های ضد لک چند ترکیب همه موثرن
      بهتره از یک سرم یا کرم ضدلک چند ترکیب حاوی ویتامین سی/ نیاسینامید/ آربوتین/ ترنگزامیک اسید و … استفاده کنید در کنارش از لایه بردار یا رتینویید برای افزایش گردش سلولی و مهم تر از همه ضدآفتاب

  11. سلام ممنون از مقاله های عالیتون😍😍♥️ کلی اطلاعات کسب کردم که بخوام روتین پوستیمو تنظیم کنم، لطفا درباره کرم ضد آفتاب لافارر هم نقد انجام بدید😍♥️

      • سلام خسته نباشید از اطلاعات خوبتون
        ببخشید استفاده از محصول سرم سالیسیلیک اسید با کرم آبرسان درما سیف و مرطوب کننده هیدرودرم تداخل دارن؟؟چطوری از این محصولات استفاده کنم
        ممنونم

  12. سلام
    ببخشید یه سوال داشتم من ازمحلول کلیندامایسین به دستورپزشک استفاده میکردم تاثیرخوبی داشت امابعدازاتمام شدن دوره دوباره جوش میزنم چه کارکنیم ک جوش هابطورکلی ازبین بره ممنون میشم پاسخ بدید🙏

    • سلام
      جوش درمان قطعی نداره و با دارو و مراقبت کنترل میشه
      تمرکز کنید روی بهبود فلور میکروبی پوستتون با نیاسینامید و ترکیبات پروبیوتیک
      درمان نگه دارنده داشته باشید مثل همین سالیسلیک اسید یا آزلائیک اسید یا رتینوئیدها یا آلفاهیدروکسی اسیدها
      شوینده مناسب و انتخاب درست مرطوب کننده و ضدآفتاب هم به پیشگیری از جوشها کمک می کنه

پاسخ ترک

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید