به سرم آبرسان نیاز دارم یا یک مرطوب کننده؟

14
802
تفاوت آبرسان و مرطوب کننده 

یکی از اساسی‌ترین مراحل مراقبت از پوست مرطوب کردن پوست است. پوست ما به طور طبیعی ترکیبات مرطوب کننده طبیعی ترشح می‌کند که پوست را سالم و هیدراته نگاه می‌دارد. اما در اثر شستشو، آسیب‌های محیطی، افزایش سن و با توجه به نوع پوست همه پوست‌ها نیاز به مرطوب کننده دارند، یعنی محصولی برای حفظ و افزایش رطوبت پوست. سال‌ها قبل تنوع محصولات مرطوب کننده کم بود و ما انتخاب‌های محدودی برای مرطوب کننده داشتیم اما در سال‌های اخیر انواع مرطوب کننده‌های رنگی و بی‌رنگ، کرم‌های مرطوب کننده و آبرسان، سرم‌های آبرسان چندکاره وارد بازار شده و انتخاب محصول مناسب پیچیده‌تر از قبل شده است. ما در این مقاله درباره تفاوت سرم های آبرسان و مرطوب کننده صحبت کنیم. آیا همه ما به سرم آبرسان نیاز داریم؟ آیا باید روی سرم‌ آبرسان مرطوب کننده زد؟ استفاده از سرم‌‌های آبرسان ضروری است و حتما به هر دو محصول نیاز داریم؟

آبرسان یا مرطوب کننده؟ هدف ما رطوبت رسانی به پوست

اغلب می‌شنویم مرطوب کننده ها میزان خروج رطوبت از پوست را کاهش می‌دهند و آبرسان‌ها میزان رطوبت پوست را افزایش می‌دهند. اما در حقیقت عبارات «مرطوب کننده» و «آبرسان» اغلب به جای هم به کار برده می‌شوند و در صنایع آرایشی و بهداشتی هیچ استاندارد مشخصی برای نام‌گذاری یک محصول با نام آبرسان و مرطوب کننده وجود ندارد.

نام‌گذاری محصول اغلب بر اساس اقبال و تمایل و حس مصرف کننده به این نام‌ها و با هدف افزایش فروش و بازاریابی صورت می‌گیرد.

ما برای مرطوب کردن پوست لزوما به دو محصول مجزا نیاز نداریم. اغلب متخصصان موافقند آبرسان و مرطوب کننده هر دو یک چیزند: محصولی برای افزایش رطوبت پوست.

دقیقا به همین دلیل زمانی که یک مرطوب کننده فرموله می‌شود کارایی محصول از طریق اندازه گیری میزان افزایش در رطوبت پوست سنجیده می‌شود.

دستگاهی با نام Corneometer از طریق یک پروب روی پوست قرار می‌گیرد و با ایجاد یک جریان الکتریکی بسیار ضعیف میزان تغییر در رطوبت پوست را اندازه می‌گیرد.

پس صرفنظر از هر اسمی که تولید کننده روی محصول بگذارد ما به دنبال محصولی برای افزایش رطوبت پوست هستیم و اجازه نمی‌دهیم تبلیغاتی که صرفا با هدف افزایش فروش صورت می‌گیرد روی انتخاب ما اثر بگذارد.

آبرسان موثر؛ مرطوب کننده موثر

محصولی که با هدف افزایش رطوبت پوست استفاده می کنیم با هر نام و عنوانی که تولید شده باشد حاوی سه دسته از ترکیبات است:

  • هومکتانت یا جاذب آب

جاذب آب ها ترکیباتی هستند که مانند آهن‌ربا رطوبت را از لایه‌های زیرین پوست و محیط جذب کرده و به لایه‌های سطحی پوست می‌رسانند. اگر رطوبت هوا بیش از 70٪باشد هومکتانت‌ها رطوبت محیط را جذب پوست می‌کنند.

ترکیباتی مانند اوره، گلیسیرین، هیالورونیک اسید،‌ سالیسیلیک‌اسید، آلفاهیدروکسی‌اسیدها مانند گلیکولیک اسید و لاکتیک اسید، سدیم pca، پروپیلین گلایکول، عسل و سوربیتول همه ترکیبات هومکتانت یا جاذب رطوبت هستند.

  • امولینت و نرم کننده

امولینت‌ها یا نرم‌کننده‌ها دسته دیگری از ترکیبات هستند که پوست ما برای افزایش رطوبت پوست به آن نیاز دارد. امولینت‌ها فاصله بین سلول‌ها را پر کرده و جانشین لیپید از دست رفته پوست می‌شوند.

اگر از امولینت‌ها به مقدار زیاد استفاده کنیم مانند مسدود‌کننده‌ها عمل می‌کنند. استئاریک اسید، تری‌گلیسیریدها، سرامید و اسکوالن مثال‌هایی از امولینت‌ها هستند.

  • مسدود کننده یا occlusives

ترکیبات مسدود کننده با ایجاد یک لایه محافظ در سطح پوست از خروج رطوبت از پوست جلوگیری می‌کنند و اصطلاحا رطوبت را در پوست مهر و موم می‌کنند. وازلین، پارافین و سایر روغن‌های معدنی، شی‌باتر و سایر روغن‌های گیاهی، سیلیکون‌ها، لانولین همه نمونه‌هایی از ترکیبات مسدودکننده هستند.

آبرسان یا مرطوب کننده

ویژگی‌های یک رطوبت رسان خوب : 

یک رطوبت رسان خوب و موثر محصولی است که حاوی هر سه دسته از این ترکیبات باشد، یعنی هم باعث افزایش رطوبت پوست شود هم با تقلید از عملکرد لیپیدهای پوست از خروج رطوبت از پوست جلوگیری کند.

یک مرطوب کننده خوب مرطوب کننده‌ای است که:

  • حاوی ترکیبات فعال مشابه لیپید یا چربی طبیعی پوست باشد مانند سرامید‌ها، فسفولیپیدها و اسیدهای چرب ضروری مانند لینولئیک اسید، اولئیک اسید و… (اغلب روغن‌های گیاهی حاوی اسیدهای چرب ضروری هستند)
  • حاوی امولینت‌هایی با ترکیبات و ویژگی‌های مشابه چربی طبیعی پوست.
  • حاوی ترکیبات هومکتانت یا آبرسان مشابه فاکتورهای مرطوب کننده طبیعی پوست.

پس در انتخاب یک محصول مناسب و موثر برای رطوبت رسانی به پوست بیش از نام محصول به ترکیبات محصول دقت می‌کنیم.

نقد و بررسی سرم هیالورونیک اسید دی اوردینری

تفاوت آبرسان و مرطوب کننده 

همان‌طور که گفتیم برای نام‌گذاری محصول به عنوان آبرسان یا مرطوب کننده استاندارد مشخصی وجود ندارد اما عمده ترکیبات سرم‌های آبرسان را ترکیبات هومکتانت یا جاذب آب تشکیل می‌هد.

سرم آبرسان‌ پوست را خشک می‌کند؟ 

در صورتی که سد دفاعی پوست یا لایه چربی محافظ پوست شما آسیب دیده باشد، ترکیبات هومکتانت یا جاذب آب رطوبت از لایه‌های زیرین پوست جذب کرده و به سطح پوست می‌آورند و باعث تشدید خشکی و کم‌آبی در عمق پوست می‌شوند. به خصوص در اقلیم‌های خشک با رطوبت کم این موضوع شایع تر است.

برای جلوگیری از اثر خشک کنندگی هومکتانت‌ها اغلب این ترکیبات را با امولینت‌ها ترکیب می‌کنند تا به بهبود لایه چربی محافظ پوست مانع نفوذ هوکتانت‌ها به لایه‌های زیرین و در نتیجه خروج رطوبت از لایه‌های عمقی پوست شوند.

پس مهم‌ترین دلایل خشک‌تر شدن پوست با آبرسان‌ها عبارت‌ است از: 

  • سد دفاعی آسیب دیده‌ پوست
  • کافی نبودن ترکیبات امولینت و مسدود‌کننده در محصول
  • خشک بودن محیط

پس از آبرسان‌ از مرطوب کننده استفاده کنم؟ 

همان‌طور که گفتیم همه آبرسان‌ها سبب افزایش خشکی پوست نمی‌شوند و این موضوع تا حد زیادی به فرمولاسیون محصول (نبود ترکیبات امولینت و سدساز) و سلامت سد دفاعی پوست و میزان خشکی محیط بستگی دارد.

نقد و بررسی سرم رطوبت رسان ژنوبایوتیک

در صورتی که پس از استفاده از آبرسان یا حتی مرطوب کننده هم‌چنان احساس خشکی در پوست دارید می‌توانید پس از آن از مرطوب کننده مغذی‌تری استفاده کنید. البته ابتدا زمان بدهید سرم آبرسان به خوبی جذب شود و سپس از مرطوب کننده استفاده کنید.

پس از آبرسان‌ از مرطوب کننده استفاده کنم

استفاده از یک مرطوب کننده حاوی ترکیبات امولینت و مسدود‌کننده کمک می‌کند رطوبت کم‌تری از پوست تبخیر شده و رطوبت در پوست مهر و موم شود.

استفاده از سرامید، فسفولیپیدها و نیاسینامید به ترمیم سد دفاعی پوست کمک می‌کند و ظرفیت پوست را برای حفظ رطوبت افزایش می‌دهد.

سرم آبرسان را روی پوست مرطوب بزنم؟ 

استفاده از سرم‌های آبرسان روی پوست کمی مرطوب (و نه خیس) کمک می‌کند رطوبت کم‌تری از لایه‌های زیرین پوست خارج شود. گفته می‌شود در این حالت ترکیبات هومکتانت محصول رطوبت مورد نیاز را جذب کرده و از پوست رطوبت جذب نمی‌کند. این ایده مبنای علمی نداشته اما اگر در تجربه شما استفاده از سرم آبرسان روی پوست مرطوب سبب کاهش خشکی پوست می‌شود آن را انجام دهید.

سرم آبرسان بخرم یا کرم مرطوب کننده؟ 

گام اول در انتخاب مرطوب کننده یا آبرسان تشخیص این مساله است که آیا پوست شما کم آب و دهیدراته است یا خشک. اگر پوستتان خشک است (یعنی به طور طبیعی ترشح چربی پوست شما کم است ) باید بسته به میزان خشکی از مرطوب کننده های غنی از ترکیباتِ روغنی و نرم کننده استفاده کنید.

اگر پوستتان کم آب و دهیدراته است باید روی ترمیم سد دفاعی پوست‌تان تمرکز کنید سرم آبرسان یا مرطوب‌کننده حاوی نیاسینامید و ترکیبات مشابه فاکتورهای مرطوب کننده طبیعی پوست مانند اوره، سرامید، فسفولیپیدها به ترمیم لایه چربی محافظ و حفظ رطوبت پوست کمک می‌کند.

پوست خشک و جوش‌دار یا پوست خشک دهیدراته: علت، درمان، پیشگیری و ترکیبات موثر

اگر پوستتان چرب است از مرطوب کننده و آبرسان ها نترسید. استفاده از آبرسان یا مرطوب کننده مناسب موجب تنظیم چربی و ترشح سبوم و در نتیجه کاهش جوش و آکنه خواهد شد.در حقیقت کم‌آبی و دهیدراته شدن پوست یکی از عوامل ترشح زیاد چربی، بزرگ شدن منافذ و افزایش جوش و آکنه در پوست است. کافی است دقت کنید مرطوب کننده یا آبرسان تان فاقد ترکیبات مولد جوش های زیر پوستی یا ترکیبات کومدوژنیک باشد. ما در مقالات نقد محصولات مراقبت از پوست هر محصولی حاوی ترکیبات کومدوژنیک بوده اشاره کردیم.

پوست دهیدراته؛ علت، درمان، پیشگیری و معرفی ترکیبات مناسب

یک محصول موثر که با هدف رطوبت رسانی به پوست استفاده می‌شود می‌بایست حاوی هر سه دسته از ترکیبات هومکتانت، امولینت و سد ساز باشد.

در نظر داشته باشید این سه دسته از ترکیبات مکمل هم بوده و هر سه در انواع مرطوب کننده ها و آبرسان ها استفاده می شود ، اگر محصولی تنها از مواد جاذب آب بدون امولیانت و ترکیبات سدساز استفاده کند به علت جذب رطوبت از لایه های زیرین، پوست کم آب تر خواهد شد. یا استفاده از ترکیبات سدساز به تنهایی به دلیل عدم نفوذ این ترکیبات به لایه ای زیرین موجب می شود سطح پوست نرم شده ولی لایه های زیرین پوست همچنان خشک و بدون رطوبت باقی بماند.

سرم آبرسان‌ پوست را خشک می‌کند

هم‌چنین یک راه خوب برای محبوس کردن یا مهر و موم کردن رطوبت در پوست استفاده از روغن‌ها در آخرین مرحله روتین شب است.

و در نهایت یک محصول خوب محصولی است که پس از استفاده از آن احساس خشکی و کشیدگی در پوست نداشته باشید، پوست حجیم و آب‌دار و هیدراته به نظر برسد و در استفاده طولانی باعث ایجاد جوش و آکنه نشود.

یک خرید خوب و مقرون به صرفه انتخاب محصولی است که حاوی ترکیبات آنتی‌اکسیدانی به خصوص نیاسینامید و ویتامین سی باشد تا از پوست در برابر آسیب‌ رادیکال‌های آزاد محافظت کند.

برای ما بنویسید از چه محصول یا محصولاتی به عنوان مرطوب کننده استفاده می‌کنید و چه محصولاتی ویژگی‌های یک رطوبت رسان خوب را که در این مقاله اشاره کردیم داراست.

برای کمک به انتخاب یک محصول مناسب ما در بخش نقد مرطوب کننده و آبرسان محصولات زیادی را بر اساس ترکیبات بررسی کردیم تا به انتخاب شما کمک کند.


تلاش کرده‌ایم در تهیه این مقاله از آخرین مقاله‌های منتشر شده در منابع و سایت‌های معتبر استفاده کنیم اما احتمال خطا را هرگز صفر نمی‌دانیم اگر مطلبی جا افتاده یا مقاله به روزتری مطالعه کرده‌اید با ما در میان بگذارید تا آن را اصلاح کنیم.


14 نظرات

  1. سلام وقت شما بخیر❤
    من یه سوال داشتم؛ تا الان از هر مرطوب کننده ای که استفاده کردم باهاش جوش زدم، پوستم چرب و حساسه؛ الان از سرم ویتامین سی وچه استفاده میکنم بدون هیچ مرطوب کننده ای.بعد از استفاده پوستم دچار خشکی هم نمیشه و لطیف و روشن میشه.میخواستم بدونم ترکیبات این سرم و سرم ویتامین سی برایت مکس برای رطوبت رسانی به پوست کافیه یا حتما باید یه مرطوب کننده هم بعدش بزنم؟
    ممنونم ازتون🌺

    • سلام وقت بخیر
      هر دو محصول حاوی ترکیبات مرطوب کننده و آبرسان هستن و اگر برای پوست شما کافیه نیاز به استفاده از محصول دیگه ای نیست

  2. سلام وقت بخیر
    ایت ترکیبات آبرسان کلینیک مناسب آکنه قارچی هست یا خیر!؟
    آب، دایمتیکون، ایزودودکان، بوتیلن گلیکول، Bis-Peg-18 متیل اتر دی متیل سیلان، گلیسیرین، عصاره Laminaria Saccharina، عصاره ریشه Polygonum Cuspidatum، عصاره جو، عصاره آفتابگردان، کافئین، ترهالوز، سدیم هیالورونات، توکوفریل استات، پلی سیلیکون-11، سیلیس، پروپیلن گلیکول دیکاپرات، کوپلیمر اکریلوئیل دی متیل تورات آمونیوم، کربومر، کاپریلیل گلیکول، هگزیلن گلیکول، ترومتامین، دی سدیم ادتا، فنوکسی اتانول، زرد.

  3. سلام وقتتون بخیر،ممنون بابت مطالب مفید و کاربردی تون🌹🙏🏻
    ترکیبات کدام کرم برای پوست چرب با سد دفاعی آسیب دیده و دارای جوش هورمونی مناسبه؟
    مرطوب کننده پوست چرب مدیلن:
    کاپریلیک کاپریک تری گلیسیرید، استئاریل الکل، پی ای جی ۲۰ استئارات، گلیسرین، عصاره آلوئه ورا، ستئارات ۲۰, دایمتیکون، روغن جوانه گندم، روغن بادام شیرین، فنوکسی اتانول، اتیل هگزیل گلیسیرین، ویتامین ای E, تری اتانول آمین، کربومر، بوتیل هیدروکسی تولوئن، اسانس، ،آب دیونیزه

    ترکیبات مرطوب کننده اوی سبونورم جی اویدرم:
    پی ای جی-۸ استئارت، ستئاریل اتیل هگزانوات، گلیسریل استئارات، استئاریل هپتانوات، ستیل الکل، بوتیل استئارات، اولیو گلیسراید، استئاریل کاپریلات، ستیل پالمیتات، سوربیتان سسکیولئات، استئاریک اسید، پتاسیم هیدروکساید، توکوفرول، دکسپانتنول، عصاره خیار، عصاره چای سبز، پروتئین هیدرولیز شده گندم، ذرت و سویا، عصاره هیدرولیز شده گل بنفشه، بیوساکارید گام-۱، عصاره آلوئه ورا، ویتامین ای استات، آلفاگلوکان الیگوساکارید، عصاره ریشه یاکون، مالتو دکسترین، لاکتو باسیلوس، سدیم پی سی ای، آمونیوم آکریلول دی متیل تارات وی پی کوپلیمر، زینک پی سی ای، کاپر پی سی ای، فنوکسی اتانول، متیل پارابن، اتیل پارابن، پوتیل پارابن، پروپیل پارابن، ایزوبوتیل پارابن، آب دیونیزه

    • سلام وقتتون بخیر
      هر دو دارای ترکیبات نامناسب برای پوست چرب و مستعد جوش هستند اما احتمالا محصول اویدرم مناسبتره

  4. بسیار ممنون از مطالب فوق العاده اسکین مگ😍🌸
    من پوستم چرب و مستعد جوش و روزنه های پوستم بازه
    تا الان از فیس دوکس استفاده میکردم، بنظر شما چه آبرسانی مناسبه برای من؟

    • ممنونم از شما
      فیس دوکس ترکیبات کومدوژنیک داره و برای پوست دارای منافذ مناسب نیست
      آردن سبوما و رویوال رو امتحان کنید

پاسخ ترک

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید