چگونه لایه بردار مناسب پوست انتخاب کنیم؟

92
19381
لایه بردار مناسب پوست

درمان لک و تیرگی پوست، درمان جوش و آکنه، درمان جای جوش، از بین بردن اسکار آکنه و لک جوش، کوچک کردن منافذ پوست و در نهایت درمان چین و چروک و تحریک تولید کلاژن در پوست. نقطه مشترک تمام این درمان‌های پوستی استفاده از لایه‌بردار مناسب است. برای لایه برداری پوست چه کار کنیم؟ فواید لایه برداری پوست کدام است؟ چگونه لایه بردار مناسب پوست انتخاب کنیم؟  بهترین لایه بردار برای پوست خشک و حساس حاوی چه ترکیباتی است؟ بهترین ترکیبات لایه بردار پوست چرب کدام است؟ و مهم‌تر از همه چگونه از لایه بردارها استفاده کنیم؟ و در آخر عوارض لایه برداری پوست با لایه بردارهای شیمیایی و پیشگیری و کاهش این عوارض موضوع این مقاله است. در این مقاله درباره لایه‌بردارهای شیمیایی یعنی آلفاهیدروکسی اسیدها، بتاهیدروکسی‌اسیدها یا سالیسیلیک اسید صحبت خواهیم کرد. مشتقات ویتامین آ نیز در دسته لایه‌بردارهای شیمیایی قرار می‌گیرند که در مقاله جداگانه‌ای مفصل به آن می‌پردازیم. تا انتهای این مقاله با اسکین مگ همراه باشید و نظرات‌تان را درباره این مقاله و استفاده از لایه‌ بردارها از طریق بخش نظرات با ما در میان بگذارید.

لایه‌برداری شیمیایی چیست؟

لایه برداری شیمیایی یا chemical peel روشی است که در آن یک محلول شیمیایی معمولا اسید روی پوست قرار گرفته و پس از مدت زمان مشخص از روی پوست پاک می‌شود. مدت زمان قرار گرفتن محلول روی پوست در پیلینگ‌های شیمیایی که در مطب یا کلینیک با استفاده از محلول‌های قوی انجام می‌شود اهمیت زیادی دارد. در طول این مدت بسته به نوع و Ph لایه‌بردار، محلول به لایه‌های پوست تا عمق خاصی نفوذ می‌کند و سلول‌های سطح پوست را برمی‌دارد. این لایه‌برداری از پوست موجب بهبود آسیب‌های نور خورشید، روشن شدن لک و تیرگی‌های پوست، درمان آکنه و رفع چین و چروک‌های سطحی پوست می‌شود. سلول‌هایی که به این روش از روی پوست برداشته می‌شود با سلول‌های جدید جایگزین می‌شود(افزایش گردش سلولی پوست). متداول‌ترین ترکیبات لایه‌بردارهای شیمیایی آلفاهیدروکسی اسیدها، بتاهیدروکسی اسید (سالیسیلیک اسید) و ترکیبات قوی‌تر که در کلینیک‌ها استفاده می‌شود که در ادامه بیشتر توضیح خواهیم داد.

انواع لایه برداری شیمیایی یا پیلینگ شیمیایی

۱. لایه‌برداری سطحی : نفوذ ترکیبات لایه‌بردار بسیار کم و لایه‌برداری از پوست به صورت ملایم بوده و برای درمان مشکلات پوستی خفیف مانند تغییر رنگ و لک‌های سطحی و زبری بافت پوست موثر است. آنزیم‌های لایه‌بردار، ترکیبات لایه‌بردار ماندلیک اسید، لاکتیک اسید و سالیسیلیک اسید با درصدهای کم در این گروه قرار می‌گیرد.

۲. لایه‌برداری متوسط: این ترکیبات به لایه‌های عمیق‌تر پوست(لایه میانی) نفوذ کرده و سلول‌های آسیب‌دیده پوست را هدف قرار می‌دهد و برای مشکلات پوستی مانند جای زخم و جوش سطحی، خطوط ریز و چین و چروک سطحی و لک و تیرگی‌های جدی‌تر مانند ملاسما (لک حاملگی) و لک‌های پوستی ناشی از افزایش سن مناسب است.

لایه‌ برداری متوسط در توقف رشد سلول‌های پیش سرطانی نیز موثر بوده است. ترکیبات گلیکولیک اسید، محلول Jessner (حاوی رزورسینول ۱۴٪، سالیسیلیک اسید ۱۴٪ و لاکتیک اسید ۱۴٪) و لایه بردار TCA یا Trichloroacetic Acid با درصدهای بالا در این گروه قرار می‌گیرد.

۳. لایه‌برداری عمیق: همان‌طور که از نام آن پیداست لایه‌برداری در این سطح عمیق‌تر به لایه‌ میانی پوست نفوذ می‌کند. سلول‌های آسیب‌دیده پوست، جای جوش و زخم متوسط تا شدید، چین و چروک‌های عمیق و لک و تیرگی‌های مقاوم پوست هدف درمان لایه‌برداری در این سطح است. ترکیبات مورد استفاده شامل TCA با درصد بالا و Carbolic Acid است.

لایه برداری در منزل اغلب در گروه لایه‌برداری سطحی یا لایه‌برداری متوسط قرار می‌گیرد. لایه برداری متوسط باید با احتیاط و مراقبت انجام شود و لایه‌برداری عمیق فقط در کلینیک و مراکز تخصصی پوست انجام می‌شود.

برای انتخاب لایه بردار مناسب نوع پوست لازم است ابتدا با ویژگی‌های ترکیبات لایه بردار بیشتر آشنا شویم. برای این منظور در ادامه ترکیبات محصولات لایه برداری را که در منزل استفاده می‌شود توضیح خواهیم داد.

انواع ترکیبات لایه‌ بردار

۱. آنزیم‌های لایه بردار

ملایم‌ترین ترکیب لایه‌بردار بوده و از آنزیم‌های میوه‌ها به دست می‌آید. محصولات حاوی آنزیم‌‌های لایه‌بردار علاوه بر لایه برداری دارای خاصیت آنتی‌اکسیدانی نیز بوده و از پوست در برابر آسیب رادیکال‌های آزاد که سبب پیری پوست می‌شوند، محافظت می‌کند. آنزیم‌های لایه‌بردار به دلیل خاصیت اسیدی تعادل Ph پوست را بر هم نمی‌زند و هم‌چنین باعث افزایش حساسیت پوست به نور نمی‌شوند. آنزیم‌های لایه‌بردار برای پوست‌های حساس که لایه‌برداری با استفاده از اسید را تحمل نمی‌کنند مناسب است.

آنزیم‌های لایه‌بردار برخلاف AHA ها، BHA و رتینول و رتینوئیک اسید سبب افزایش گردش سلولی پوست نمی‌شوند و به بافت زنده آسیب نمی‌زند اما سلول‌های مرده پوست را از بین می‌برند، از بسته شدن منافذ پیشگیری می‌کند، خطوط و چین و چروک سطحی پوست را کاهش داده و کدری پوست را برطرف کرده و تا حدی پوست را روشن می‌کند.لایه بردار برای پوست خشک

آنزیم‌های طبیعی لایه بردار از میوه‌هایی مانند آناناس، انبه، گیلاس، تمشک، انگور و انار گرفته می شود. همچنین کدو تنبل و قارچ نیز حاوی آنزیم‌های لایه‌بردارند. آنزیم‌های لایه‌بردار برای حداکثر اثربخشی به حدود ۱۰ تا ۳۰ دقیقه زمان نیاز دارند به همین دلیل اغلب این نوع محصولات به صورت ماسک تولید و استفاده می‌شوند.

در حال حاضر در ایران دو محصول وارداتی آنزیم لایه بردار پوست فارماسریز مدل Puri-Sensipil و ماسک صورت آنزیمی آناناس فریمن از گزینه‌های در دسترس هستند.

لایه بردار برای پوست خشک

۲. ماندلیک اسید

ماندلیک اسید یک آلفاهیدروکسی اسید است که از بادام تلخ به دست می‌آید. ماندلیک اسید به دلیل وزن مولکولی بالاتر در مقایسه با سایر آلفاهیدورکسی‌اسیدها آهسته‌تر در پوست نفوذ کرده و قرمزی و تحریک کم‌تری ایجاد می‌کند به همین دلیل یک انتخاب ایده‌آل برای پوست‌های حساس یا افرادی است که برای اولین بار لایه برداری با اسیدها را تجربه می‌کنند.

بهبود بافت پوست، کاهش خطوط و چین و چروک پوست و درمان آکنه از فواید لایه ‌برداری پوست با ماندلیک اسید است. این ترکیب هم‌چنین در درمان لک و تیرگی پوست بدون قرمزی و تحریک پوست موثر است. هم‌چنین یک مطالعه مقایسه‌ای نشان داد ترکیب ماندلیک اسید با سالیسیلیک اسید در مقایسه با گلیکولیک اسید منجر به نتایج درمانی سریع‌تر در درمان آکنه فعال، لک‌های پوستی و جای جوش می‌شود(wiley)

لایه بردار مناسب پوست چرب

در ایران محلول ضد جوش آزلین 40 سبوما کرم شب لایه‌بردار فارماسریز حاوی ۵٪ و ۱۰٪ ماندلیک اسید از گزینه‌های در دسترس است.

لایه بردار برای پوست خشک

از دیگر گزینه‌های احتمالی در دسترس در ایران می‌توان به سرم ماندلیک اسید ۱۰٪ دی اردینری همراه با هیالورونیک اسید اشاره کرد. این محصول برای پوست‌های مستعد جوش زیرپوستی و آکنه قارچی مناسب نیست.

۳. لاکتیک اسید

لاکتیک اسید آلفاهیدورکسی‌اسیدی است که از شیر استخراج می‌شود. از لایه‌بردارهای موثر و ملایم بدون ایجاد تحریک و قرمزی برای پوست‌های حساس محسوب می‌شود. درمان لک و تیرگی، صاف و هموار شدن بافت پوست، روشن و یکنواختی رنگ پوست و درمان چین و چروک‌های سطحی در کنار خاصیت آبرسانی از فواید لایه‌ برداری با لاکتیک اسید است. لاکتیک اسید در درمان ملاسما (لک حاملگی) و سایر لک‌های پوستی موثرتر از گلیکولیک اسید است(pubmed).

اغلب لایه‌بردارهای ایرانی حاوی AHA از لاکتیک اسید کنار گلیکولیک اسید به عنوان ترکیب فعال استفاده می‌کنند.

لایه بردار برای جای جوش

در این مورد هم محصولی که تنها حاوی اسید لاکتیک باشد می‌توان به لایه‌بردار لاکتیک اسید ۱۰٪ و ۵٪ دی اوردینری همراه با هیالورونیک اسید اشاره کرد. این محصول برای انواع پوست حتی پوست‌های چرب و مستعد آکنه مناسب است.

۴. سالیسیلیک اسید

تا این زمان بهترین درمان برای آکنه و بهترین ترکیب لایه ‌بردار پوست چرب و مستعد آکنه و پیشگیری از بسته شدن منافذ در پوست‌های چرب سالیسیلیک اسید است. خوشبختانه تولیدکنندگان ایرانی با توجه به ارزش درمانی سالیسیلیک اسید در درمان آکنه این ترکیب مفید را وارد ترکیبات محصولات خود کردند که در ادامه معرفی خواهیم کرد.

برخلاف آلفاهیدروکسی‌اسیدها، سالیسیلیک اسید یک ترکیب محلول در چربی است و با حل کردن چربی موجود در دیواره منافذ، سلولهای مرده به دام افتاده در منافذ را جدا می‌کند و موجب افزایش گردش سلولی پوست می‌شود. سالیسیلیک اسید بر خلاف گلیکولیک اسید حساسیت پوست به نور آفتاب را افزایش نمی‌دهد و معمولا پوست‌های حساس به خوبی آن را تحمل می‌کنند.

فواید لایه برداری پوست
لایه برداری با TCA، سالیسیلیک اسید و گلیکولیک اسید

در مقاله زیر که پیشنهاد می‌کنیم حتما آن را مطالعه کنید درباره فواید لایه برداری با سالیسیلیک اسید در درمان جوش و آکنه، اهمیت Ph محصول حاوی سالیسیلیک اسید، برون ریزی و بدتر شدن آکنه در شروع درمان با سالیسیلیک اسید و استفاده از سالیسیلیک اسید در پوست‌های تیره می‌خوانید.



علاوه بر آکنه سالیسیلیک اسید در درمان لک و تیرگی‌های پوست ناشی از اشعه آفتاب، ملاسما(لک بارداری یا هورمونی)، کک و مک‌های پوست و درمان بیماری‌های ناشی از کراتینه شدن پوست و تجمع سلول‌های مرده مانند زگیل موثر است(pubmedpubmedpubmednih).

سالیسیلیک اسید در درمان بیماری‌های قارچی پوست مانند مالاسزیا فولیکولیت یا آکنه قارچی موثر است.

لایه بردار مناسب پوست چرب

محلول ضد جوش آزلین 40 سبوما آردن، ژل لایه بردار برطرف کننده جای جوش آردن سبوما حاوی ۲٪ سالیسیلیک اسید، ژل ضدجوش موضعی پرودرما از جمله محصولات لایه ‌بردار پوست چرب حاوی سالیسیلیک اسید هستند.

لایه بردار برای جای جوش

از دیگر محصولات لایه بردار پوست چرب و حاوی سالیسیلیک اسید می‌توان به دو محصول لایه بردار دی اوردینری یعنی سرم سالیسیلیک اسید ۲٪ دی اردینری و ماسک سالیسیلیک اسید ۲٪ دی ‌اردینری اشاره کرد که هر دو به دلیل وجود پلی‌سوربات ۲۰ می‌تواند سبب تشدید آکنه قارچی و جوش زیرپوستی شود.

۵. آزلائیک اسید

آزلائیک اسید یک ماده طبیعی تولید شده توسط مخمرهای روی پوست و یک آنتی‌اکسیدان طبیعی پوست است. یک ضدباکتری و ضدقارچ موثر در درمان انواع آکنه است.

آزلاییک اسید علاوه بر خاصیت ضدقارچی باعث مهار رشد گونه propioni bacterium (باکتری مولد آکنه) نیز می شود و از کراتینه شدن می‌کاهد. از آن در درمان موضعی آکنه های التهابی ملایم تا متوسط، درمان پاپول‌ها و جوش‌های چرکی التهابی ملایم(پاستول) تا متوسط استفاده می‌شود. آزلائیک اسید در درمان اختلالات هایپرپیگمنتاسیون، لک‌های‌ پوستی و اسکار آکنه نیز به کار می‌رود.

عوارض لایه برداری پوست

علاوه بر خاصیت ضدالتهابی و آنتی‌اکسیدانی، آزلائیک اسید یک روشن‌کننده و ضدلک قوی محسوب می شود. هم‌چنین این ماده به دلیل خاصیت ضدالتهابی و ضدقرمزی یکی از ترکیبات دارای تاییدیه FDA برای درمان رزاسه می‌باشد.

محلول ضد جوش آزلین 40 سبوما آردن حاوی ۲۰٪ آزلائیک اسید است با این توضیح که در این محصول نیز از پلی‌سوربات 60 استفاده شده که ترکیبی نامناسب برای افراد مبتلا به آکنه قارچی است.

از دیگر محصولات حاوی آزلائیک اسید موجود در ایران می‌توان به لوسیون آزلاک سسدرما، ژل مرطوب‌کننده آزلاک سسدرما و سرم ضدلک آزلاک رو سسدرما اشاره کرد.

لایه بردار پوست چرب

با توجه به محبوبیت و قیمت مناسب محصولات اوردینری در ایران سوسپانسیون آزلائیک اسید ۱۰٪ دی اردینری محصول دیگر با ترکیب فعال آزلائیک اسید است که حاوی ترکیبات نامناسب برای پوست‌‌های چرب شامل توکوفرول، تری‌اتانول‌آمین و پلی‌سوربات ۶۰ است.

۶. گلیکولیک اسید

یکی از پرکاربردترین و معروف‌ترین آلفاهیدروکسی‌اسیدها گلیکولیک اسید(اسید نیشکر) است و بسته به غلظت (درصد) می‌تواند در گروه لایه‌برداری متوسط قرار گیرد. تحریک تولید کلاژن، بهبود بافت پوست، روشن شدن پوست و کاهش لک و تیرگی، بهبود چین و چروک پوست و رفع جای جوش و اسکار آکنه از فواید لایه ‌برداری پوست با این آلفاهیدورکسی‌اسید مشهور است(NIH). گلیکولیک اسید می‌تواند در رفع جای جوش گود نیز تا حدی موثر باشد.

مانند سایر لایه‌بردارهای شیمیایی گلیکولیک اسید نیز می‌تواند در درمان لک و تیرگی پوست و آکنه موثر باشد که البته اثربخشی آن کم‌تر از سالیسیلیک اسید است. به خاطر داشته باشید AHAها محلول در آب هستند و فقط روی سطح پوست کار می‌کنند در حالی که سالیسیلیک اسید کمی عمیق‌تر نفوذ می‌کند. دو ترکیب گلیکولیک اسید و لاکتیک اسید تقریبا در تمام محصولات AHA به کار می‌رود که البته به پشتوانه تحقیقات بسیاری که این ترکیب (گلیکولیک اسید) را موثرترین آلفاهیدروکسی‌اسید می‌دانند.

تمام برندهای ایرانی محصولات لایه‌بردار حاوی AHA (با ترکیب اصلی گلیکولیک اسید) تولید می‌کنند. به زودی در بخش بررسی محصول نقد آن‌ها را خواهید خواند.

لایه بردار پوست چرب

از دیگر ترکیباتی که ممکن است در لیست ترکیبات محصولات آلفاهیدروکسی‌اسید ببینید دو ترکیب مالیک اسید (اسید سیب) و تارتاریک اسید ( اسید میوه انگور) است. این دو ترکیب کم‌تر به تنهایی و اغلب در کنار گلیکولیک اسید به عنوان تنظیم‌کننده Ph به سمت اسیدی به کار می‌روند. البته مالیک اسید دارای خاصیت روشن‌کنندگی نیز هست.

مراقبت از پوست قبل و بعد از استفاده از لایه‌بردارها

اگر تاکنون از لایه‌بردارها استفاده نکرده‌اید یا پوست خشک و حساس دارید، استفاده از محصول را با دو بار در هفته شروع کنید و به تدریج دفعات مصرف را افزایش دهید.

تنها محصولاتی که باید پس از استفاده از لایه‌بردارهای شیمیایی روی پوست خود استفاده کنید مرطوب‌کننده و ضدآفتاب است.

لاکتیک اسید، گلیکولیک اسید و سالیسیلیک اسید اسید همه لایه‌بردارهای موثری هستند که باعث بهبود رنگ و بافت پوست و درمان آکنه و چروک‌های سطحی پوست ‌می‌شوند. اما هر سه این اسیدها می‌تواند موجب خشکی و کم‌آبی و دهیدراته شدن پوست شوند، پس لازم است هنگام استفاده از این ترکیبات از یک مرطوب‌کننده و آبرسان نیز استفاده کنید.



ترکیبات آبرسان و ترمیم کننده سد دفاعی پوست مانند هیالورونیک اسید، سرامید، کلسترول، نیاسین آمید و اوره و ترکیبات سدساز مانند وازلین و پارافین ترکیباتی هستند که می‌تواند عواض لایه برداری پوست با آلفاهیدورکسی‌اسیدها و بتاهیدورکسی‌اسیدها را تا حد زیادی کاهش دهد.

استفاده از ضدآفتاب مناسب در طول دوران استفاده از لایه‌بردارها نیز یک ضرورت است. حتی انواعی از لایه‌بردارها که سبب افزایش حساسیت پوست به نور نمی‌شوند اما به دلیل از بین رفتن سلول‌های مرده، پوست نسبت به اشعه آفتاب حساس‌تر است.

برون‌ریزی یا پاکسازی (purging) یا افزایش جوش‌ و آکنه پس از استفاده از لایه‌بردارها نیز طبیعی است زیرا گاهی اگر چه سطح پوست صاف و سالم به نظر می‌رسد اما لایه‌های زیرین پوست می‌تواند دارای باکتری‌های فعال یا رنگدانه‌هایی باشد که هنوز به سطح پوست نرسیدند. لایه‌برداری پوست سبب می‌شود با افزایش گردش سلولی شما یک برون‌ریزی را در ابتدای استفاده از لایه‌بردارها تجربه کنید. این افزایش جوش‌ها پس از استفاده از لایه‌بردارها معمولا ظرف ۲ هفته برطرف می‌شود.

استفاده همزمان آلفاهیدورکسی‌اسیدها با سالیسیلیک اسید

همان‌طور که گفتیم آلفاهیدورکسی‌اسیدها محلول در آب و سالیسیلیک اسید محلول در چربی است و هر یک خواص متفاوتی دارند. برای پوست‌های چرب و دارای آکنه استفاده از آلفاهیدروکسی اسیدها به لایه‌برداری از پوست و صاف و یکنواخت شدن بافت پوست کمک می‌کند و سالیسیلیک اسید سبب تمیز شدن عمقی منافذ و کنترل ترشح چربی پوست می‌شود. بسیاری از محصولات مخصوص پوست‌های چرب حاوی AHA و BHA هستند اما اگر استفاده همزمان از این دو اسید موجب تحریک و قرمزی پوست می‌شود، استفاده متناوب را امتحان کنید.

استفاده همزمان آلفاهیدورکسی‌اسیدها و سالیسیلیک اسید با رتینوئیک اسید و سایر مشتقات ویتامین آ

استفاده همزمان از مشقات ویتامین آ (مانند ترتینوئین، رتینوئیک اسید، رتینول و …) همراه با BHA و AHAها یک ترکیب بیش از حد قوی و به شدت خشک‌کننده بوده و موجب تحریک پوست می‌شود. البته بسته به تحمل پوست می‌توان مثلا دو روز در هفته از مشتقات ویتامین آ استفاده کرد و سایر روزها از هیدورکسی‌اسیدها اما مهم است در یک روز با هم استفاده نشوند. در صورت استفاده همزمان در یک برنامه مراقبت از پوست نیز در صورت مشاهده قرمزی و التهاب مصرف را متوقف کنید.

استفاده همزمان آلفاهیدورکسی‌اسیدها و سالیسیلیک اسید با ویتامین C

توصیه می‌شود از محصولات حاوی AHA و سالیسیلیک اسید همراه با ویتامین سی استفاده نکنید. البته در این مورد هم بسته به تحمل پوست می‌توانید صبح‌ها از ویتامین‌ C و شب‌ها از لایه‌بردار استفاده کنید اما با توجه به این که ویتامین C نیز جرء ترکیبات فعال است، استفاده همزمان آن با اسیدهای لایه بردار می‌تواند سبب تحریک و قرمزی پوست شود. در این مورد نیز در صورت استفاده همزمان در یک برنامه مراقبت از پوست در صورت مشاهده قرمزی و التهاب مصرف را متوقف کنید.

استفاده همزمان سالیسیلیک اسید با بنزوئیل پروکساید

بنزوئیل‌پروکساید و سالیسیلیک اسید دو ترکیب موثر و شناخته شده درمان آکنه هستند. اما استفاده همزمان این دو ترکیب می‌تواند سبب خشکی و تحریک پوست شود.

لایه بردار پوست چرب

اگر چه تعدادی از محصولات درمان آکنه حاوی این دو ترکیب هستند اما برای استفاده همزمان سالیسیلیک اسید و بنزوئیل‌پروکساید بهتر است با پزشک مشورت کنید.

عوارض لایه برداری پوست با لایه‌بردارهای شیمیایی

عوارض لایه‌ برداری پوست با آلفاهیدروکسی اسیدها یا بتا هیدروکسی اسید تا حد زیادی به غلظت و نوع لایه‌بردار استفاده شده دارد. برای لایه‌برداری سطحی و متوسط (مثلا سالیسیلیک اسید ۱۵٪ یا ماندلیک اسید ۲۵٪ )عوارض جانبی کمی مانند قرمزی پوست وجود خواهد داشت که پس از چند ساعت برطرف خواهد شد.

درباره لایه‌برداری سطحی یا متوسط که با محصولات بدون نیاز به نسخه انجام می‌شود پوسته ریزی به خصوص در ۲-۳ روز اول تقریبا غیر معمول است اما عدم وجود پوسته ریزی به معنای عدم اثربخشی محصول مورد استفاده نیست.

عوارض لایه‌برداری‌های عمیق قرمزی، تورم و پوسته‌ریزی است که قرمزی پوست ممکن است تا چند روز تا چند هفته ادامه داشته باشد.

عوارض جانبی کم‌تر شایع لایه‌ برداری عمیق شامل:

  • تغییر در رنگ پوست به سمت تیره‌تر شدن(hyperpigmentation) در پوست‌های روشن یا روشن‌تر شدن(hypopigmentation) که بیشتر در پوست‌های با رنگ تیره شایع است
  • عفونت باکتریایی، قارچی یا ویروسی
  • آسیب به قلب و کلیه و کبد که در لایه ‌برداری با carbolic acid یا فنول اتفاق می‌افتد.

در پایان خوشحال خواهیم شد نظرات ارزشمند شما را درباره لایه‌بردارهایی که استفاده کرده‌اید، فواید لایه ‌برداری پوست در از بین بردن جای جوش و لک و تیرگی پوست براساس تجربه شما و هم‌چنین درباره محصولاتی که در این مقاله به آن‌ها اشاره شد در بخش نظرات بخوانیم.


 این مقاله قابل اصلاح و ویرایش است. مقاله علمی به روزتری مطالعه کرده‌اید یا مطلبی جا افتاده در بخش نظرات ما را مطلع کنید تا آن را اصلاح کنیم.

ممنونیم که اخلاق حرفه‌ای را رعایت کرده و از مطالب ما با ذکر منبع و لینک استفاده می‌کنید.

 

92 نظرات

  1. سلام وقتتون بخیر،بابت این مقاله ممنون،خیلییی خیلیییی خوب بود☘☘☘🌸🌸🌸مخصوصا که راجع به مصرف همزمان لایه بردارها و سایر محصولات هم توضیح دادین👍👍👍
    یه سوال داشتم،کرم ضدجوشی با این ترکیبات
    ( کاپریلیک/کاپریک تری گلیسیرید،سیلیکا سیلیلات،ستیل الکل،موم زنبور عسل،نیاسین آمید،ستئارات ۲۰،پروپیلن گلایکول،اسید سالیسیلیک،سدیم لاکتات،سیکلوپنتاسیلوکسان،ویتامین آ،کربومر،لورت۷،اسید آزلائیک،زینک گلوکونات،گلیسیرول مونو استئارات،بیس peg/ppg-۱۴/۱۴ دایمتیکون،فنوکسی اتانول و آب دیونیزه)
    هم که توش یه سری مواد لایه بردار داره ، ترکیباتش ایمن و سالم هستن؟و این که بعد از این ضدجوش هم باید ضدافتاب مصرف بشه؟

    • سلام وقت بخیر
      خوشحالیم مفید بوده براتون🍀🍀
      بله ایمن هستن
      چون حاوی ترکیبات لایه بردار ویتامین آ هست حساسیت پوست به آفتاب را افزایش میده

  2. سلام. ممنون بابت مطالب خوبتون.
    ترکیبات سرم AHA و BHA اردینری و سرم نیاسینامید + زینک اردینری ایمن هست؟

  3. سلام. خسته نباشید.
    ببخشید لایه بردار هایی که درصد بالایی دارند رو مگر نباید در حد 10 دقیقه تا ربع ساعت بیشتر روی پوست نگه نداشت؟ کاش به این نکته هم اشاره می کردید!

    • سلام ممنونم
      لایه برداری شیمیایی یا chemical peel روشی است که در آن یک محلول شیمیایی معمولا اسید روی پوست قرار گرفته و پس از مدت زمان مشخص از روی پوست پاک می‌شود. مدت زمان قرار گرفتن محلول روی پوست در پیلینگ‌های شیمیایی که در مطب یا کلینیک با استفاده از محلول‌های قوی انجام می‌شود اهمیت زیادی دارد.
      لایه برداری در منزل اغلب در گروه لایه‌برداری سطحی یا لایه‌برداری متوسط قرار می‌گیرد. لایه برداری متوسط باید با احتیاط و مراقبت انجام شود و لایه‌برداری عمیق فقط در کلینیک و مراکز تخصصی پوست انجام می‌شود.

      در مقاله اشاره کردیم که این نوع لایه بردارها فقط در مراکز تخصصی پوست باید انجام بشه.

  4. سلام وقتتون بخیر شما بالا راجع به سرم نیاسین امید اردینری گفتید من پوستم خیلی حساسه و البته چرب و مستعد اکنه بعد تو چندتا پیج کامنتا رو که خوندم راجع به این محصول گفته بودن که صورتشون جوش زده در حالی تو یه پیج گفته بود این سرم ضد جوشه!!!! بعد یکی گفته بود اونایی که پوستشون خیلی حساسه این سرمو با درصد کم یعنی مثلا ۲٪ و دو روز در هفته شروع کنن که جوش نزنن.حالا الان تنها سرم نیاسین امیدی که موجوده ۱۰ درصد اوردینریه چه جوری درصدشو کم کنم؟؟؟؟

    • سلام وقت بخیر
      سرم نیاسین آمید ۱۰٪ دی اردینری ترکیب کومدوژنیک یا ترکیبی باعث تشدید آکنه قارچی یا جوش زیرپوستی بشه نداره
      بله نیاسین آمید خاصیت ضدجوش و کنترل ترشح چربی هم داره

      • سلام وقتتون بخیر
        ممنونم بابت مطالب عالیتون
        میشه لطف کنید پماد کترل، یا اون پمادی که معادل ایرانیشه رو نقد کنید
        سپاسگزارم

  5. سلام وقت بخیر.بخاطر سایت خوب و اطلاعات جامعی که تهیه می‌کنید خیلی خیلی ازتون متشکرم.من از مطالب شما خیلی استفاده میکنم🙏
    یه سوال از خدمتتون داشتم،من قصد مصرف ویتامین سی پریم و لایه بردار رو دارم.نحوه مصرف این دو محصول به چه صورته؟برای لایه بردار کرم ۱۰٪ فیس دوکس با این ترکیبات * پی ای جی 8 استئارات، ستئاریل اتیل هگزانوات، ایزوپروپیل میرستات، گلیسیرین استئارات، استئاریل هپتاونات، ستیل الکل، بوتیل استئارات، سوربیتان سسکویلنات، ستیل پالمیتات، استئاریک اسید، پتاسیم هیدرواکساید، بی اچ ای – آب، لاکتیک اسید، سالی سلیک اسید، دکسپانتونل، اولیوگلایسریدز، پالمتیک، استئاریک تریگلیسرید، گلیسیرین، فنوکسی اتانول، ای دی تی ای، اسانس مجاز آرایشی، سدیم هیدرواکساید، آب دیونیزه * خوبه
    یا پن لایه بردار فیس دوکس با این ترکیبات * دی سدیم لوریل سولفوسوکسینات، پتاسیم لوریل سولفات، سدیم لوریل سولفات، سدیم لوریت سولفات، ستیل الکل، کوکامیدوپروپیل، بتائین، روغن کرچک، تیتانیوم دی اکساید، پلی اتیلن، گوارهیدروکسی پروپیل تریمومیوم کلراید، آلفا گلوکان اولیگو ساکارید، هگزانوئیل دی پیتاید3، نورلئوسین استات، لسیتین، گلیسیرین، فنوکسی اتانول، اسانس مجاز آرایشی، ای دی تی ای، آب دیونیزه *.
    این کرم ضدجوشی که تو کامنت ها،یکی از دوستان ترکیباتش رو نوشتن رو هم میشه به عنوان لایه بردار استفاده کرد؟
    پوستم چرب و حساسه و تا حد زیادی چربی و اکنه رو با تغذیه و روتین کنترل میکنم.تا حالا هم از هیچ لایه بردار شیمیایی استفاده نکردم.

  6. سلام. من ژل لایه بردار و ضد جوش اردن سبوما رو استفاده کردم. پوستم چرب هست و یک شب تا صبح روی پپستم بود ژل. تنها اثری که ازش دیدم افزایش شدت تزشح چربی بود 😐

      • سلام ببخشید من جوش بدن، بیشتر قسمت بازو و سرشانه دارم در حد ۷ تا ۸ تا روی بازوم ک وقتی یکیش میخاد خشک بشه ک اابته جاش هم متاسفانه میمونه یکی دیگه درمیاد، پوست صورتم چربه و صورتمم جوش داره نهایتا اونم تا ۶ تا ایناس به نظرتون کدوم یک از این لایه بردار ها رو استفاده کنم؟

          • ممنون از راهنماییتون، من با نظر پزشک آکنوترن ۲۰ حدود ۶ ماهه استفاده میکنم و میشه گفت ۴۰ ۵۰ درصد جای جوش ها رفته ولی با اینکه ۶ ماهم گذشته و هنوز مصرف میکنم ولی بعضا باز ی دونه جوش در میاد ، ب نظرتون برای زودتر رفتن جای جوش ها کرمی پیشنهاد میکنین همزمان با راکوتان ب جای جوش ها بزنم؟

          • چون ممکنه پوستتون خشک و کم تحمل شده باشه نمیشه کرم لایه بردار قوی پیشنهاد داد اما محصولی که کمتر پوست رو تحریک می کنه و همیشه میشه استفاده کرد سرم ویتامین سی یا نیاسینامید هست یا استفاده از محصولی که هر دو ترکیب رو داشته باشه مثل ژل ویتامین سی ژیناژن

  7. سلام ممنون از اطلاعات کاملتون♥️
    میخواستم بپرسم که بعد از استفاده از کرم لایه بردار استفاده از ضدجوش و ضدلک ضروریه؟

    • سلام ممنون دوست عزیز
      استفاده از مرطوب کننده و ضدآفتاب هنگام استفاده از لایه بردار ضروریه و خود لایه بردارها تا حد زیادی به درمان و پیشگیری از جوش و لک های پوستی کمک می کنن

  8. سلام وقت بخیر،ممنون که این مقاله کامل و جامع رو تهیه و پست کردین،عالیه🌸🌸👍👍
    چند تاسوال راجع به استفاده لایه بردارها در روتین روزانه مراقبت پوست دارم.
    میخاستم بدونم من که تقریبا هر روز بعداز کار و ورزش حمام میکنم و تایم حمام غالبا غروب و عصر هست،چه موقع باید از لایه بردار استفاده کنم؟چون معمولا باید شبها استفاده بشه و من چون بار اولمه میخام لایه برداری رو شروع کنم میخام یکی دو ساعت بعد از زدن روی پوست،با آب بشورم و بعد مرطوب کننده بزنم.
    لایه بردار حتما باید روی پوستی که هیچ کرمی حتی مرطوب کننده نداره استفاده بشه؟

    • سلام وقت بخیر
      روشی که گفتید درسته تو این فصل هفته ای دو تا سه بار کافیه.
      بله بستگی به لایه بردارتون داره اگر خیلی قوی نیست بهتره روی پوست تمیز زده بشه

  9. سلام خدمت شما استاد عزیز مرسی از مطلب مفید و خوبتون
    من ۲ شب در هفته میخوام آزلین سبوما استفاده کنم و ۲شب هم از آداپالن
    ۳شب دیگه رو هم با ی محصولی آشنا شدم ب اسم ژیناژن ک کرم ضدجوش هس داخلش سالیسیلیک اسید نیاسین آمید آرلائیک اسید و رتینول داره
    با توجه به این موضوع اگه هم از اون ها استفاده کنم هم از این محصول مشکل ساز میشه؟یعنی هر شب لایه برداری انجام داره میشه

    • سلام ما استاد نیستیم و تخصصی در زمینه مراقبت از پوست و مو نداریم ولی استفاده از بیش از سه ترکیب فعال می‌تونه باعث تحریک و قرمزی پوست و اسیب به لایه چربی محافظ پوست و کم آبی پوست بشه مگر اینکه استفاده همزمان از این محصولات توصیه پزشکتون باشه

    • سلام خسته نباشید ببخشید من پوست صورتم چرب نیست ولی مستعد آکنه هست و تاحالا از لایه بردار استفاده نکردم اگه بخوام از لایه بردار حاوی سالسیک اسید استفاده کنم چه محصولاتی خوب هستند چون پوست صورت من خیلی مشکل جدی نداره و فقط چندتا جای جوش دارم

  10. سلام وقت بخیر استفاده یک شب درمیون آداپالن و روغن هسته انار مشکلی نداره؟یا یک شب درمیون آداپالن و ماندلیک اسید؟برای لایه برداری اثر آداپالن بهتره یا آ اج آ؟

    • سلام وقت بخیر اگر باعث قرمزی و تحریک پوست نشده مشکل نداره اگر پوستتون چرب هست و جوش می زنید آداپالن احتمالا مناسبتره

  11. سلام من تونیک رادیانس لانکوم دارم با پد صورت و گردنم را تمیز کردم چه مدت باید روی صورت باشد و ایا بعد باید آبکشی کنم با تشکر از مطالب خوبتان

    • سلام تونرها و تونیک معمولا نیاز به شستشو و آبکشی ندارن و بعد از این محصولات می‌تونید از سایر محصولات مراقبتی استفاده کنید مگراین پزشک یا تولیدکننده دستور دیگه ای داده باشن

  12. سلام من پوستم چربه فوم ژنو استفاده میکنم که BHAو سالسیلیک اسید داره.تونر سیگل هم میزنم که ویتامین سی وAHA داره.اینجا گفتین نباید باهم استفاده بشن.چون تونر باید بعد از شوینده استفاده بشه پس من چکار کنم؟

    • سلام منظور مقاله استفاده همزمان از سرم ها و محصولاتی است که حاوی درصد بالایی از این ترکیبات هستند و غلظت این ترکیبات در تونر و شوینده بسیار کم تر از سرم هاست

  13. درود من با استفاده از اسید میخچه و زگیل لایه برداری پوست انجام دادم و خوب نشد نتونست به بخش ضخیمتر و سیاه پوست نفوذ کنه ایا قویتر از این اسید وجود داره(قویترین اسید)؟ و ایا چیزی برای بی حسی اسپری یا کرم وجود داره ؟ با سپاس

  14. با سلام
    میخواستم بپرسم آیا آزلائیک اسید پوست رو به نور آفتاب حساس میکنه و لازمه که حتی وقتی خونه هستیم ضد آفتاب بزنیم؟
    و اینکه کرم آداپالن چطور؟ آیا وقتی پشت کامپیوتر میشینم نیازه که ضد آفتاب بزنم؟

    • سلام
      آزلاییک اسید پوست رو به نور حساس نمی‌کنه و اگر تنها از این اسید استفاده میکنید نیاز به محافظت بیشتر نیست
      حساسیت به نور افتاب از عوارض آداپالن هست
      بهتره هنگام کار کردن با کامپیوتر ضدآفتاب بزنید

  15. سلام وقت بخير
    ممنون از سايت خوبتون
    من اين مقاله درباره لايه بردارها رو خوندم ولي حقيقت اش نتونستم بفهمم چطور لايه بردار مناسب ام رو انتخاب کنم
    امکان اش هست راهنمايي ام کنيد.
    من 31 سالمه تا حالا از پوست صورتم لايه برداري نکردم و صورت ام مختلط هستش و جوش سرسياه در روي بيني و روي چونه ام دارم و منافذ باز نزديک بيني که فکر کنم ارثي هستش.
    ممنون از لطفتون

    • سلام وقت بخیر متاسفیم این مقاله کمکتون نکرده با توجه به این که جوش سرسیاه و منافذ باز دارید سالیسیلیک اسید میتونه انتخاب خوبی برای شما باشه این لایه بردار برای پوست‌های حساس مناسبه و کم‌تر باعث التهاب و تحریک پوست میشه

      • من از لایه بردار ۱۳٪ نئودرم استفاده میکنم که گلیکولیک اسید و لاکتیک اسید داره. مرطوب کننده هم از مرطوب کننده پوست چرب درمالیفت استفاده میکنم که سالیسیلیک اسید داره. چون تازه دارم استفاده میکنم درمورد لایه بردار فعلا نمیتونم نظر بدم ولی مرطوب کنندم عالیه اصلا چرب نمیکنه پوستمو. خیلی نرم میشه صورتم

  16. سلام ممنون از مطالب مفیدتون
    آیا بعد از استفاده از سالیسیلیک اسید می‌توان از روغن آرگان اسفاده کرد ؟
    و اینکه روغن ارگان رو میشه از عطاری تهیه کرد یا حتما باید از یک برند باشه؟

    • سلام
      بهتره دقبقا همزمان استفاده نکنید اما یه شب سالیسیلیک‌اسید یه شب روغن آرگان مشکلی نداره
      بهتره برای استفاده روی پوست روغن‌گیری شده باشه

      • ممنون
        سوال دیگه ای واسم پیش اومد
        من ۱۶ سالمه پوستم مختلط هست
        و جوش های سرسیاه زیادی دارم میخواستم بدونم استفاده از این سرم در این سن مشکلی داره؟

      • ممنون از پاسخگوییتون
        واسم سوال دیگه ای پیش اومد درباره سنم
        من ۱۶ سالمه و پوستم مختلط هست
        و جوش های سرسیاه زیادی دارم
        باتوجه به سنم استفاده از سرم سالیسیلیک اسید برام مشکلی ایجاد نمیکنه؟

  17. سلام و با تشکر از سایت خوبتون
    پوست صورت من مدتی هست که حس میکنم تیره شده و البته چند تا لک هم دارم، از اونجا که پوستم حساس هست استفاده از لایه بردار برام مناسبه یا ضد لک ؟
    ضمن اینکه تا به الان که ۴۲ سالمه از لایه بردار استفاده نکردم ولی از ضد لک تریو دی نروا استفاده میکردم که عالی بود
    اگه به اختصار تفاوت لایه بردار و ضد لک رو هم بفرمایید سپاسگزار میشم

  18. سلام و وقت بخیر
    در مورد اینکه چه مدت زمانی لایه بردار رو پوست بمونه میفرمایید؟(مثل آردن سبوما)
    و اگه قراره شب تا صبح بمونه روی لایه بردار آبرسان استفاده شه یا فقط بعد از شستشو آبرسان و ترمیم کننده زده شه؟

  19. سلام وقت بخیر ببخشید من قبلا اسکراب مدل چای سبز سنت ایوز داشتم بافتش کرمی بود این دفه مدل پرتغالش رو گرفتم که خیلی لزج و چسبناک یعنی کش میاد میخواستم بدونم این نرماله؟ممنون میشم جواب بدین

    • سلام وقت بخیر
      تغییر بافت محصول مثل دو فاز شدن یا کش اومدن معمولا نشونه خوبی نیست اما چون اسکرابه شاید بافت طبیعیه محصوله و شاید بهتره با یک دکتر داروساز هم مشورت کنید

  20. سلام وقتتون بخیر
    میبخشید در هفته چندشب از اداپالن و چند شب از آ اچ آ میشه استفاده کرد‌؟
    و اینکه برای جوش هردورو استفاده میکردم البته در شب های جدا و خوب بودن اما نمیدونم همچنان هردورو ادامه بدم یا نه

    • سلام وقت بخیر
      مطلب زیر بخشی از مقاله چگونه لایه بردار مناسب پوست انتخاب کنیم؟ هست

      استفاده همزمان از مشقات ویتامین آ (مانند ترتینوئین، رتینوئیک اسید، رتینول و …) همراه با BHA و AHAها یک ترکیب بیش از حد قوی و به شدت خشک‌کننده بوده و موجب تحریک پوست می‌شود. البته بسته به تحمل پوست می‌توان مثلا دو روز در هفته از مشتقات ویتامین آ استفاده کرد و سایر روزها از هیدورکسی‌اسیدها اما مهم است در یک روز با هم استفاده نشوند. در صورت استفاده همزمان در یک برنامه مراقبت از پوست نیز در صورت مشاهده قرمزی و التهاب مصرف را متوقف کنید.

      با توجه به این که به سمت فصل گرم میریم بهتره دو روز در هفته یا از آ اچ آ یا از آداپالن استفاده کنید

  21. سلام وقت بخیر
    عذرمیخوام من پوستم چرب هستش و اگه بخوام از سالیسیلیک اسید استفاده کنم باید چه درصدی از اون داخل محصولی که استفاده میکنم باشه که لایه برداری متوسطی داشته باشه( نه سطحی) ؟؟
    و یه محصول که این ویژگی رو داشته باشه لطف میکنید معرفی کنید

  22. با عرض سلام و ادب خدمت تیم گرامی اسکین مگ و با تشکر از مطالب مفیدی و اطلاعات بروز علمی که با کاربران به اشتراک می گذارید ✨
    لطف می کنید ترکیبات زیر رو بررسی کنید که آیا برای لایه برداری پوست مناسبه و حساسیت ایجاد نمیکنه:آب، پروپیلن گلیکول، بتائین، آلانتوئین، کربومر، تری اتانول آمین، متیل پارابن، عصاره برگ Centella Asiatica، نیاسینامید، سرامید 3، سدیم هیالورونات، بیس(متیل سبک) ایمیدازولیدینیل اوره، یدروباراتیل کائوپروپینیل هیدروژن، روغن یدروپروپینیل هیدروژن، پتروپروپینیل هیدروژن استور، پتروپروپینیل ،اسید سالیسیلیک

  23. به نظرتون لایه بردار aha ۱۵٪ و۲۵٪ آردن ریجنیکس برای پوست های چرب با جوشا و کومدونای زیرپوستی مناسبه؟ترکیباتش امنه؟

  24. سلام خسته نباشید من 6 هفتست از لایه بردار aha پرودرما برای جوش و جای جوش های قرمز استفاده می کنم . جوش زیر پوستی هم داشتم.پوستم برون ریزی کرده و جوش های زیر پوستی اومدم سطح پوست.هنوز ادامه داره.دکتر گفته که تا 2 ماه هم میتونه برون یزی داشته باشه…از فوم شست وشو ویتامین سی سیگل هم استفاده می کنم.میترسم برون ریزیش تموم نشه.

    • سلام ممنونم
      از شوینده ملایمتری استفاده کنید اگر برون ریزی باشه حتما تموم میشه مگر اینکه این جوشها دلیل دیگه ای داشته باشن

  25. درود اسکین مگ جان
    من پوست بسیار چربی دارم که مستعد دونه های چربی زیرپوستی هست خصوصا تو قسمت چونه و بینی فلامینت های چربی دارم که از آداپالن و ترتینوئین استفاده کردم اما بطور کامل رفع نشدن، با این اوصاف بنظر شما بین رتینوئیدها و آ اچ آ و ژل سالیسیلیک اسید آردن سبوما کدوم برای رفع چربی پوست من موثرتر هست؟

    • درود بر شما
      اکر بتونید در کنار استفاده از رتینوئیدها و لایه بردار از یک سرم نیاسینامید برای تنظیم ترشح چربی استفاده کنید خیلی کمک می کنه به پیشگیری از ایجاد جوشها و دونه های چربی
      از سرم نیاسینامید رویوال استفاده کنید و آزلائیک اسید هم به درمان جوشهای زیرپوستی و یکنواخت شدن بافت پوست کمک می کنه

  26. سلام اسکین مگ جان
    من پوستم چرب هست و هر از گاهی چندتا جوش فعال میزنه که فکر کنم از نوع پاسچول باشه،بعدش جاش میمونه و لک قهوه‌ای میشه، جوش های قدیمی تر هم به صورت سوزنی فرورفتگی رو پوستم ایجاد کردن. من مقاله رو خوندم اما نتونستم تصمیم بگیرم کدوم لایه بردار برای من مناسب تر هست یک دنیا ممنونت میشم اگر راهنمایی کنی❤️

  27. سلام و وقت بخیر
    پوست چرب و نازکی دارم که با رتینوئیدها و آ اچ آ ها دچار قرمزی میشه ولی لایه بردار سالیسیلیک اسید به پوستم سازگاره، اگر دغدغم پیشگیری از چروک هم باشه لایه بردار سالیسیلیک اسید میتونه موثر باشه یا که فقط برای درمان آکنه مناسب هست؟ ممنونم از پاسخگوییتون❤️

    • سلام وقت بخیر
      درسته سالیسیلیک اسید و آزلائیک اسید و لاکتیک اسید از جمله اسیدهای ملایم و مناسب پوست های حساس و مستعد قرمزی هستن و همه اسیدهای لایه بردار از جمله سالیسیلیک اسید چون گردش سلولی پوست رو تسریع می کنن برای پیشگیری از چین و چروک و همین طور کاهش چروک ها مناسبه
      برای پیشگیری از چین و چروک می تونید در کنار این ترکیب از آنتی اکسیدان های ویتامین سی و نیاسینامید هم استفاده کنید.

  28. سلام وقت بخیر
    خیلی مطالب مفیدی دارید ممنونم
    من پوستم مختلط و ناحیه تی زون چرب و دارای منافذ دارم و البته پوست حساس و رزاسه دارم مویرگ های پوستم گاهی معلوم میشه و رنگدانه های پوست هم قرمزی دارن خیلی کم جوش سرسیاه دارم استفاده از لایه بردار سبوما آردن حاوی سالیسیلیک اسید برای من مشکلی ایجاد نمیکنه ؟

      • سلام بین لایه بردار ویتالیر با این ترکیبات و لایه بردار پلزنت ک پایین تر ترکیباتشو میذارم میشه بگید کدوم برای پوست چرب و جوش دار مناسبتره؟
        ویتالیر:
        آب دیونیزه،آلفا هیدروکسی اسید(آب،اسید لاکتیک،اسید گلایکولیک،اسید سیتریک،اسید مالیک و اسید سالیسیلیک)،گلیسیرین، مخلوط گلیسیرین،عصاره لیکوپودیدم کلاواتوموم، عصاره ریشه ایمپراتا سیلیندریا، آلانتوئین،بیوتین، سدیم هیالورونیت، ویتامین ای استات، سدیم پی سی ای، سدیم لاکتات،کافئین بدون آب،آربوتین،عصاره لیکوریس(شیرین بیان) فنوکسی اتانول، نیاسینامید،بپانتین، پودر آلوئه ورا، کلاژن استیمولیشن مپ(آب،الکل،هیدروژنیتد فسفاتیدیل کولین،کلسترول و منیزیم آسکوربیل فسفات)،زینک گلوکونات، اسانس
        پلزنت:
        آب ، اسید گلایکولیک، بابونه، آب گل ریکوتیتا(ماتریکاریا)،هیالورونات سدیم،آلوئه آب برگ باربادنسیس، کاملیا عصاره برگ اولیفرا،پانتنول،pca،فنوکسی اتانول سدیم،هیدروکسی اتیل سلولز،سدیم هیدروکسید،بوتیلن گلیکول،سدیم بنزوات،پروپیلن گلیکول

  29. سلام کرم aha ویتالیر با این ترکیبات برای پوست چرب و جوش دار مناسبه؟
    آب دیونیزه،آلفا هیدروکسی اسید(آب،اسید لاکتیک،اسید گلایکولیک،اسید سیتریک،اسید مالیک و اسید سالیسیلیک)،گلیسیرین، مخلوط گلیسیرین،عصاره لیکوپودیدم کلاواتوموم، عصاره ریشه ایمپراتا سیلیندریا، آلانتوئین،بیوتین، سدیم هیالورونیت، ویتامین ای استات، سدیم پی سی ای، سدیم لاکتات،کافئین بدون آب،آربوتین،عصاره لیکوریس(شیرین بیان) فنوکسی اتانول، نیاسینامید،بپانتین، پودر آلوئه ورا، کلاژن استیمولیشن مپ(آب،الکل،هیدروژنیتد فسفاتیدیل کولین،کلسترول و منیزیم آسکوربیل فسفات)،زینک گلوکونات، اسانس

  30. ببخشید میشه این کرم aha پلزنت هم بگید مناسبه واسه پوست چرب و جوش دار؟
    آب ، اسید گلایکولیک، بابونه، آب گل ریکوتیتا(ماتریکاریا)،هیالورونات سدیم،آلوئه آب برگ باربادنسیس، کاملیا عصاره برگ اولیفرا،پانتنول،pca،فنوکسی اتانول سدیم،هیدروکسی اتیل سلولز،سدیم هیدروکسید،بوتیلن گلیکول،سدیم بنزوات،پروپیلن گلیکول

  31. سلام وقت بخیر.من پوست مختلط دارم.و جدش زیرپوستی هم دارم.و بعضی از جاهای صورتم جوش های ریزی دارم که از بین نمیرن.از چه لایه برداری میتونم استفاده کنم برای از بین بردن جوش های زیرپوستی؟

پاسخ ترک

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید